Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Βόμβα σε 230.000 συνταξιούχους - Η τρόικα απαιτεί κατάργηση του ΕΚΑΣ

Την κατάργηση του ΕΚΑΣ επιθυμεί η τρόικα επιχειρώντας ουσιαστικά να πλήξει 230.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν αυτό το επίδομα, με την δικαιολογία ότι για να χορηγείται αυτό δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ στο 9μηνο του 2014 δόθηκαν 628 εκ ευρώ όταν η επιχορήγηση για όλο το 2014 είναι 516 εκ ευρώ. δηλαδή, δόθηκαν στο 9μηνο επιπλέον 112 εκ ευρώ και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου άλλα 80 εκ μέχρι το τέλος του χρόνου για τις πληρωμές του ΕΚΑΣ. Δηλαδή υπέρβαση 200 εκ ευρώ για όλο το 2014.

Ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκκορης με δήλωση του στο MEGA διαβεβαιώνει ότι η χορήγηση του ΕΚΑΣ θα συνεχιστεί ακόμη και αν αλλάξει ο μηχανισμός πληρωμής του και προσθέτει: "Πρόκειται να γίνει διαχωρισμός των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης από τις προνοιακές παροχές. Αποτέλεσμα να γίνεται η διανομή του ΕΚΑΣ από το μηχανισμό της πρόνοιας και όχι από την κοινωνική ασφάλιση. Συμπέρασμα ότι όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Η κυβέρνηση περιμένοντας τις αναλογιστικές μελέτες, έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού και ζητά να εξαιρεθεί από την ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.

Εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ τα άλλα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν τα έτη εργασίας από 15 χρόνια σε 20 έτη προκειμένου να πάρει κάποιος την κατώτατη σύνταξη σήμερα για την κατώτατη σύνταξη χρειάζονται 4.500 ένσημα και η τρόικα ζητά να αυξηθούν στα 6.000 ένσημα.

Επίσης η τρόικα ζητά μέτρα άμεσης απόδοσης όπως είναι η κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών. Το θέμα αυτό απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός εργασίας. Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών των επικουρικών ταμείων που θα γίνουν γνωστά μετά τις 15 Νοεμβρίου, γιατί από αυτά θα εξαρτηθεί εάν πάμε σε νέες περικοπές από τις αρχές του χρόνου.
--------------------
Πηγή: Mega
--------------------