Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Για μια μαχητική, διεκδικητική ΕΝΠΕ, πρότυπο νέας αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 13:39
Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στη σημερινή Γενική Συνέλευση για τις αρχαιρεσίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), εκ μέρους της "Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας"


Την ανάγκη της κοινωνίας για μια μαχητική, διεκδικητική ΕΝΠΕ που θα αποτελέσει πρότυπο νέας αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε στην ομιλία της, εκ μέρους της "Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας", η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, «μπορεί να είναι παράλληλα και πρόκληση δράσης για την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση»  και επισήμανε ότι οι Περιφέρειες της χώρας αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση:
  • Να δώσουν λύσεις στο εσωτερικό, διεκδικώντας ό,τι νόμιμα δικαιούνται απέναντι σε μια κεντρική εξουσία που υιοθετεί μία εργαλειακή αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης. Μην λειτουργώντας δηλαδή ως παραμάγαζο της κεντρικής εξουσίας, αλλά διεκδικώντας αυτοτέλεια, αυτενέργεια, και δυνατότητα αυθεντικής εκπροσώπησης των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών.
  • Και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια Ε.Ε. όπου το κάθε κονδύλι, η κάθε οδηγία, ο κάθε κανονισμός μπορούν να αποτελέσουν πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών φιλοσοφιών. Εκείνης της λιτότητας και των περικοπών δημοσίων δαπανών κι εκείνης που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και αλληλεγγύη.  Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που οφείλει να διέπει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που καθιστά τις Περιφέρειες παράγοντες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανασυγκρότησης της πατρίδας.
Τόνισε στη συνέχεια, ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «εν κενώ αέρος» και μακριά από την κοινωνία και τους πολίτες.
Αντίθετα, απαιτείται αταλάντευτη βούληση προκειμένου να παίξουν οι Περιφέρειες «έναν νέο ρόλο: για την προστασία του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας περιουσίας, του περιβάλλοντος».
Τέλος, η κα Δούρου σημείωσε ότι η Ένωση Περιφερειών θα πρέπει πλέον να αποτελέσει σύμμαχο του πολίτη και συμπαραστάτη στους κοινωνικούς αγώνες. Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον αγώνα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Να γίνει η φωνή και άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας στους θεσμούς της ΕΕ, στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Περιφερειάρχη Αττικής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι σημερινές αρχαιρεσίες έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Για τη χώρα μας τα δεδομένα, για την κοινωνία γενικά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα, είναι γνωστά.
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνία, μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για κάποιους αριθμούς, ωστόσο πέρα από το ότι ακόμη και αυτοί οι αριθμοί είναι αμφισβητούμενοι, οι πολίτες υποφέρουν. Και αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους μυστικό αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.
Μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στη μαζική ανεργία, τη νέα φτώχεια, τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού.
Μια πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει με ανεπαρκή μέσα και πόρους που η κεντρική εξουσία έχει συρρικνώσει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συνθήκες επιδεινώνονται από την εμμονή των ηγετικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικές λιτότητας και ύφεσης και από την άνοδο, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες στις ελληνικές περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Βρισκόμαστε λοιπόν, κυρίες και κύριοι, μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη συγκυρία. Μια συγκυρία η οποία όμως μπορεί να είναι παράλληλα και πρόκληση δράσης για την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση της χώρας μας.
Για τις Περιφέρειες.
Με άλλα λόγια, οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται μπροστά σε μια διπλή πρόκληση:
Να δώσουν λύσεις στο εσωτερικό, διεκδικώντας ό,τι νόμιμα δικαιούνται απέναντι σε μια κεντρική εξουσία που υιοθετεί μία εργαλειακή αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης. Που τη θέλει δηλαδή απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών για εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και υλοποίησης φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ένα παραμάγαζο δηλαδή της κεντρικής εξουσίας, χωρίς αυτοτέλεια, χωρίς αυτενέργεια, χωρίς δυνατότητα αυθεντικής εκπροσώπησης των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών.
Και παράλληλα, οι Περιφέρειές μας βρίσκονται μπροστά σε μια δεύτερη πρόκληση. Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια Ε.Ε. όπου το κάθε κονδύλι, η κάθε οδηγία, ο κάθε κανονισμός μπορούν να αποτελέσουν πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών φιλοσοφιών. Εκείνης της λιτότητας και των περικοπών δημοσίων δαπανών κι εκείνης που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και αλληλεγγύη. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που οφείλει να διέπει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που καθιστά τις Περιφέρειες παράγοντες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανασυγκρότησης της πατρίδας.
Παράγοντες προόδου και ευημερίας για τους πολίτες. Αυτή η διπλή πρόκληση, αυτό το διπλό όραμα, καθιστούν ή, ορθότερα, μπορούν να καταστήσουν, τις Περιφέρειες,
τις ατμομηχανές της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αυτή ακριβώς η διπλή πρόκληση, αυτή η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει εν κενώ αέρος.
Μέσα σε κάποιο δοκιμαστικό σωλήνα. Μακριά από τους πολίτες. Μακριά από τους κοινωνικούς αγώνες.

Πρέπει και οφείλει να ξεκινήσει από εδώ. Σήμερα. Από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών. Να γίνει τούτο το αμφιθέατρο η αφετηρία για μία νέα Ένωση Περιφερειών.
Μια νέα ΕΝΠΕ. Μαχητική, διεκδικητική. Στο πλευρό του πολίτη.
Με τον πολίτη, για τον πολίτη, από τον πολίτη.
Να αφήσει πίσω της ένα παρελθόν απραξίας και απάθειας.
Υποταγής στην κεντρική εξουσία.

Να ξεκινήσει, σήμερα, από εδώ, μια νέα πορεία. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Να μετατραπεί δηλαδή στον εκφραστή ενός νέου, εναλλακτικού προτύπου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενός προτύπου που δεν θα αποτυπώνει κάποιες κομματικές προσταγές. Αλλά θα εκφράζει γνήσια και αυθεντικά όλες εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι έχει έλθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσουν οι Περιφέρειές μας τη θέση και το ρόλο που θα τις καταστήσει πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμες και επωφελείς για τους πολίτες, σε τοπικό, εθνικό καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν χωρούν άλλες αναβολές. Οι καιροί ου μενετοί.
Αλλά η βούλησή μας, ακριβώς επειδή είμαστε αιρετοί και εκφράζουμε τη βούληση των πολιτών, πρέπει να είναι αταλάντευτη.
Αταλάντευτη προκειμένου να παίξουν οι Περιφέρειες έναν νέο ρόλο: για την προστασία του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας περιουσίας, του περιβάλλοντος.
Αταλάντευτη προκειμένου να υπερβούμε και να καταργήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να το αντικαταστήσουμε με τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας.
Θέλουμε και διεκδικούμε περισσότερη δημοκρατία,
περισσότερες αρμοδιότητες,
περισσότερους πόρους.
Αταλάντευτη, τέλος, προκειμένου οι Περιφέρειες να καταστούν αναντικατάστατα εργαλεία ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της νέας φτώχειας, της μαζικής ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται. Κι εμείς σήμερα μπορούμε να δώσουμε τον αγώνα για μία Ένωση Περιφερειών που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Και στην κρισιμότητα της συγκυρίας.
Μια ΕΝΠΕ που θα εκφράζει μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση άξια να φέρει αυτό το όνομα.
Μια Ένωση Περιφερειών – πρότυπο μιας νέας αντίληψης για την αυτοδιοίκηση.
Σύμμαχο του πολίτη.
Συμπαραστάτη στους κοινωνικούς αγώνες. Στην πρωτοπορία του αγώνα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Φωνή και άξιο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους θεσμούς της ΕΕ, στην Επιτροπή των Περιφερειών.
Μια Ένωση Περιφερειών σημείο αναφοράς για τους αγώνες του σήμερα και ελπίδα για την προοπτική του αύριο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr