Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Νερόμυλοι Μυλοποτάμου ΚΥΘΗΡΑ

Τα παλιά χρόνια, όταν το πετρέλαιο δεν είχε φτάσει στα Κύθηρα, οι μυλωνάδες εκμεταλλεύονταν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν τις μυλόπετρες που άλεθαν τα σιτηρά. Η μαγευτική διαδρομή των νερόμυλων του Μυλοποτάμου είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, σε μια από τις πάλαι ποτέ ζωντανότερες κοιλάδες του Τσιρίγου.


Η διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μυλοποτάμου, κάτω από το τεράστιο πλατάνι, και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Ακολουθώντας τις πινακίδες με τον κωδικό Μ41, σύντομα θα η διαδρομή ακολουθεί ένα όμορφο καλντερίμι που ελίσσεται στην κατάφυτη πλαγιά, και καταλήγει στην Νεράιδα, τον εντυπωσιακό καταρράκτη που τόσους και τόσους επισκέπτες έχει αφήσει έκθαμβους. Από εκεί και πέρα, το μονοπάτι ακολουθεί τον ρου της ρεματιάς. Αρχικά θα συναντήσουμε τον μύλο του Φιλιππή, ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί από τον ιδιοκτήτη του ακριβώς όπως ήταν παλιά. Εάν ο κ. Φίλιππος είναι εκεί, θα σας παρουσιάσει με ενθουσιασμό το πως λειτουργεί ένας νερόμυλος.


Κατηφορίζοντας, οι παλιοί ερημωμένοι μύλοι, που κανείς συναντάει πια κάθε 20 περίπου μέτρα, φαντάζουν να ζωντανεύουν με το πέρασμα του κάθε διαβάτη και με τον ήχο του νερού από το ρέμα, το οποίο κάποτε τους κινούσε.Οι μύλοι αυτοί μαρτυρούν το πόσο κοντά μας, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο μακριά πια είναι αυτός ο παλαιότερος τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη φύση σαν σύμμαχό του, και όχι σαν εχθρό. 

Το νερό που κατέβαινε από τον Μερμηγκάρη, το ψηλότερο βουνό των Κυθήρων, έμπαινε με ορμή στον μύλο, τον κινούσε, και ύστερα συνέχιζε την πορεία του στο ρέμα, μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα, και να κλείσει έτσι άλλον ένα κύκλο. Θα ακούσετε τους παλιούς να λένε πως η ζωή στο νησί έχει αλλάξει ραγδαία τον τελευταίο αιώνα. Πως η ποιότητά της όμως ίσως και να χειροτέρεψε… Ίσως μια μέρα η περιοχή να αξιοποιηθεί ώς υπαίθριο μουσείο, και οι παλιοί νερόμυλοι να ξαναγίνουν λειτουργικοί.


Μετά την υπέροχη καμάρα των μύλων του Στρατηγού, θα αντικρύσετε νέα μαγευτικά τοπία, πέτρινα γεφύρια και φοβερούς καταρράκτες, ακολουθώντας πάντα ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μυλωνάδες και όσοι έφερναν από κάθε γωνιά των Κυθήρων τα σιτηρά τους για άλεσμα. Από κάποιο σημείο και ύστερα η ρεματιά στενεύει. Το μονοπάτι Μ10 θα ανηφορίσει προς το χωριό του Μυλοποτάμου χρησιμοποιόντας μια παλιά διαδρομή με πλατιά πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία είναι δείγμα εξαιρετικό της μαστοριάς του τεχνίτη που τα έφτιαξε.
Όσοι βέβαια θέλουν, και έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούν να επιχειρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή να κατεβούν το ρέμα μέχρι την Παναγιά την Ορφανή, μια μικρή εκκλησίτσα κτισμένη κυριολεκτικά πάνω σε γκρεμό, ή και μέχρι την θάλασσα, στην παραλία Καλάμι.
---------------------------------------------------
Πηγή: kythera hiking-Φωτόγραφίες AdelinFM
---------------------------------------------------