Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αναστολή των διοικητικών μέτρων και των κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι να κατατεθεί και να ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές, ζητεί με ερώτησή του στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής αναφερόμενος σε ειδοποιητήρια που φθάνουν στους οφειλέτες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με τα οποία απειλούνται οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις, και, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με περισσότερες δόσεις, ζητεί να παγώσει η συγκεκριμένη διαδικασία έως ότου κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων. 

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αποτυπωθεί και στη μείωση της εισπραξιμότητας αλλά και της καταβολής των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι συνθήκες ύφεσης και ασφυξίας στην αγορά , αυξάνουν την ένταση του προβλήματος. Το ισχύον πλαίσιο ρυθμίσεων είναι δεδομένο ότι απέτυχε να δώσει λύση στο πρόβλημα, αφού το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο δεν επέτρεπε στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν στη ρύθμιση και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, αναγνώρισε το πρόβλημα και ουσιαστικά σκιαγράφησε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με περισσότερες δόσεις.
Στο μεσοδιάστημα όμως καταφθάνουν ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ, με τα οποία απειλούνται οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις .

Η λογική επιτάσσει να παγώσει η συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν σε απόλυτο αδιέξοδο χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ κάποιες από αυτές με την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και δέσμευσης λογαριασμών ενδέχεται να οδηγηθούν και σε ‘’ξαφνικό’’ επιχειρηματικό θάνατο και να κλείσουν.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός 

1. Εάν προτίθεται να αναστείλει τα μέτρα και τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δέσμευσης λογαριασμών και καταθέσεων μέχρι να κατατεθεί και να ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Ν.Δ Α’ Πειραιώς και Νήσων