Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Βέτο από την Εκκλησία στην καύση νεκρών

Βέτο από την Εκκλησία στην καύση νεκρών
«Βέτο» ασκεί η Εκκλησία της Ελλάδος στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου εντός των ενοριακών κοιμητηρίων, όπως προβλέπεται στις σχετικές ρυθμίσεις για την καύση των νεκρών ,οι οποίες συμπεριελήφθησαν στον πρόσφατο νόμο (4277/2014) του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Παράλληλα, ζητά την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος να την λαμβάνει ο εκλιπών, ων εν ζωή, και όχι οι συγγενείς του.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε χθες υπό τη νέα της σύνθεση στην οποία πλειοψηφία έχουν υπέργηροι και συντηρητικοί ιεράρχες, αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της για τα παραπάνω θέματα, ενώ ήδη έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας να διερευνήσει κατά πόσο ο παλαιότερος νόμος (3852/2010) για το πρόγραμμα Καλλικράτης θίγει το καθεστώς των ενοριακών κοιμητηρίων.

Επίσης, αποφάσισε να απευθύνει ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί του ποίες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι σχετικές ρυθμίσεις για την καύση των νεκρών δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να αποφασίσουν σε ποιες περιοχές, είτε εντός είτε εκτός των κοιμητηρίων, μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών.
--------------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------------