Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ ΠΑΕΙ ΒΟΥΛΗ ΞΑΝΑ...


Με την από 29ης Αυγούστου ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη. Η οποία αναφέρεται ευθαρσώς σε "ΠΑΡΑΝΟΜΟ αγκυροβόλιο" και ανάγκη ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου. Η ερώτηση είναι η εξής και απευθύνεται προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, και Τουρισμού και είναι η εξής:

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη
Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλους 26,
54623, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310273321, 2310228449
Φαξ. 2310228447

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

28 Αυγούστου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς:
1. Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Ναυτιλίας και Αιγαίου
3. Τουρισμού

Θέμα: Η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι και το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων

Η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο των 5000 χρόνων που έγινε διάσημη μετά από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC, κινδυνεύει τόσο από την αναβολή των αρχαιολογικών ερευνών όσο και από το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων, απέναντι από την Ελαφόνησο στη ΝΑ Λακωνία.

Οι αρχαιολογικές έρευνες για δεύτερη χρονιά έχουν σκαλώσει μεταξύ των γραφειοκρατικών γραναζιών και των διαφωνιών των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που πραγματοποίησαν τις έρευνες επί δυο χρόνια με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διέθετε η τεχνολογία, και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία αγκυροβολούν πλοία, προδήλως με την ανοχή των αρχών, οπότε φαίνεται να μεθοδεύεται η νομιμοποίηση του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Εκτιμάται δε, από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι μεθοδεύεται η μετατροπή της περιοχής σε ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη λόγω των κυοφορούμενων σχεδίων για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των διερχομένων πλοίων που εκδιώχθηκαν από την Πύλο λόγω της λειτουργίας μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Επειδή:
Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής Βατίκων, που μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες περισσοτέρους από 200.000 επισκέπτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πλοία τα οποία έχουν μετατρέψει τον όρμο σε μόνιμο αγκυροβόλιο, πολύ κοντά στη βυθισμένη πολιτεία και στην ακτή όπου κολυμπούν χιλιάδες άνθρωποι.
Θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η υποβάθμιση της περιοχής από τη ρύπανση σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό.

Το αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο είναι παράνομο γιατί καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι αρχαιολογικές έρευνες οφείλουν να συνεχιστούν και να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη και μοναδική ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για να αποφευχθεί η ρύπανση και η υποβάθμιση της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2) Σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκονται οι αρχαιολογικές έρευνες και με ποιο τρόπο προτίθεσθε να τις επισπεύσετε; Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του ξένου πανεπιστημίου και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων;
3) Για ποιο λόγο οι λιμενικές αρχές φαίνεται να δείχνουν ανοχή στο παράνομο αγκυροβόλιο των πλοίων;

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη
----------------------------------
Diktyo Prostasias Lakonias
----------------------------------