Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΑ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΑ

Δεν φτάνει η απειλή της καταστροφής του αλιευτικού πλούτου της Μεσογείου και ειδικότερα του Λιβυκού πελάγους, λόγω της επικείμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, δεν φτάνει  η αδυναμία της αλιευτικής πολιτικής της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τους μικρομεσαίους ψαράδες, αλλά έρχονται μέσα σε όλα αυτά και οι πληθυσμοί των λαγόψαρων που πολαπλασιάζονται και μεγαλώνουν με απίστευτα γοργούς ρυθμούς , για να ολοκληρώσουν την καταστροφή..



Το αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού και των επιθέσεων των λαγόψαρων στα αλιεύματα και τα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων της Μεσογείου, είναι ,  να οδηγήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα στην ανισορροπία και την καταστροφή, δεδομένου ότι αποτελούν σήμερα το 80% των ψαριών που κυριαρχούν στη θάλασσα, εξαφανίζοντας πολλά άλλα χρήσιμα  αλιεύματα.


Τα λαγοκέφαλα(lagocefalus tetraodontidae) ,δίνουν τελικά  τη χαριστική βολή στην ελληνική  και φυσικά και στην κρητική αλιεία.

‘’Εδώ και 10 χρόνια, που  δίνουμε την άνιση μάχη με τα λαγόψαρα , η πολιτεία κωφεύει στις κραυγές αγωνίας μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει και να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή  του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων έχει αυξηθεί υπερβολικά . Το 80% των ψαριών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα της Ιεράπετρας π.χ., είναι λαγοκέφαλα.. Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή των διχτυών μας και των άλλων αλιευτικών εργαλείων. Παράλληλα τα λαγοκέφαλα επειδή τρώνε τα πάντα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια , τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά  είδη  Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα  μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους’’, μας είπε ο επαγγελματίας αλιέας κ Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.

‘’Η πρόταση μας είναι να δούν οι αρμόδιοι της πολιτείας πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι Ιάπωνες και οι Κύπριοι.

Να μάθουν σε όσους ενδιαφέρονται ,πως αφαιρούν οι Ιάπωνες τα τοξικά μέρη αυτού του ψαριού και τα καταναλώνουν, η να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το  κάθε λαγοκέφαλο που  θα ψαρεύει  και θα κατστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά’’, προσθέτει ο κ Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.

 Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης έκανε ένα πείραμα προχθές,  για να αποδείξει ότι η κατάσταση με τα λαγοκέφαλα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής
‘’Στο λιμάνι του Αθερινόλακκου , ο πρόεδρος μας , κρέμασε στο σκάφος του ένα σαλάχι και σε ελάχιστα λεπτά όρμησαν να το κατασπαράξουν περισσότερα από 50 λαγοκέφαλα,  βάρους πάνω από 4 κιλά . Χρησιμοποιώτας μόνο έναν γάντζο κατάφερε να βγάλει στο σκάφος του δεκάδες λαγοκέφαλα, τα οποία βέβαια κατέστρεψε , γιατί λόγω της τοξικότητας τους δεν είναι εμπορεύσιμα. . Αυτό δείχνει ότι αυτά τα είδη , οι Λεσεψιανοί μετανάστες, είναι η καταστροφή της θάλασσας.


Έχουμε κάνει τα πάντα , έχουμε ενημερώσει την πολιτεία σε όλα τα επίπεδα , έχουμε κάνει προτάσεις που θα μας δώσουν λύσεις , αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει από κανέναν τους’’, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Γιώργος Καρράς.

 ‘’ Τα τελευταία χρόνια , μας κατηγορούν διάφοροι άσχετοι με το επάγγελμα μας , ότι  , φταίμε εμείς που έχουν μειωθεί τα αλιεύματα, πράγμα που υποστηρίζει ακόμα και η Ελληνίδα επίτροπος Αλιείας και συντοπίτισσα μας κ Μαρία Δαμανάκη.

Αυτό είναι ψέμα και άδικο , γιατί είμαστε λίγοι όσοι έχουμε μείνει στο επάγγελμα  Οι αλιείς έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50%  όπως και τα αλιεύματα στην Κρήτη’’, συμπληρώνει ο κ Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.


 ΣΤΟ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Οι Λεσσεψιανοί μετανάστες πέρασαν πριν 10 χρόνια από τη διώρυγα του Σουέζ, στην πιο ζεστή θάλασσα της Μεσογείου.

‘’Πριν από 10 χρόνια ψαρέψαμε για πρώτη φορά λαγοκέφαλα στο Κουφονήσι.  Στην αρχή το μέγεθος τους δεν ξεπερνούσε τους 10 πόντους, αλλά χρόνο με το χρόνο, αφού δεν τα κυνηγούσε ούτε ο άνθρωπος ούτε κάποιο άλλο ψάρι μεγάλωσαν και αυξήθηκαν επικίνδυνα . Τώρα βρίσκουμε λαγοκέφαλα που ξεπερνούν τα 12 κιλά. Έχει γεμίσει η θάλασσα. Μας τρώνε τα ψάρια σκίζουν με τα κοφτερά τους δόντια τα δίχτυα μας και κόβουν τα παραγάδια  μας’’, μας λέει ο επαγγελματίας αλιέας κ Νίκος Κουγιουμουτζάκης.

Το ίδιο πρόβλημα  αντιμετωπίζουν και οι ερασιτέχνες αλιείς της Ιεράπετρας.

 ‘’Δέκα χρόνια πάνε ήδη που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς επιτυχία  τα λαγόψαρα.. Στο  καφενείο του λιμανιού όπου συχνάζω , οι ψαράδες καθημερινά έχουν αυτή τη συζήτηση. Όλοι ανησυχούν για την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου  και για τη μείωση του εισοδήματος τους από τις ζημιές που προξενούν τρώγοντας τα αλιεύματα και τα αλιευτικά τους εργαλεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί άμεσα τη λύση που θα ανακουφίσει τους ψαράδες και θα λύσει το πρόβλημα τους’’, καταλήγει ο ερασιτέχνης αλιέας κ Γιώργος Δατσέρης.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου μελέτησε το ερευνητικό  πρόγραμμα  για το λεσσεψιανό είδος Λαγοκέφαλος που εκπόνησε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων κ Περιβάλλοντος της Κύπρου .
 Ο Λαγοκέφαλος, είναι μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, στην οποία ανήκουν 121 είδη από 19 γένη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας φθάνοντας τουλάχιστον τα 110 εκ. σταθερό μήκος και τα 7 κιλά βάρος.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
 Ο Λαγοκέφαλος όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει τετροδοτοξίνη που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τετροδοτοξίνη (TTX) είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που φράζει το δυναμικό δράσης στα νεύρα. Η ΤΤΧ μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Ο Λαγοκέφαλος δε φαίνεται να έχει θηρευτές στη Μεσόγειο, παρόλο που σε άλλες περιοχές μερικά μεγαλύτερα ψάρια τρέφονται μ΄αυτόν, προφανώς χωρίς παρενέργειες από την τοξίνη.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο Λαγοκέφαλος τρέφεται ως επί το πλείστον με ψάρια, κυρίως μπαρμπούνια ,σκορπιούς κ.α.. Τρέφεται επίσης και με μικρότερα άτομα του ίδιου είδους (κανιβαλισμός), κεφαλόποδα (χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), μαλακόστρακα, κυρίως καβούρια και  σε μικρότερο βαθμό με εχινόδερμα, κυρίως αχινούς. Στα στομάχια βρέθηκαν επίσης τεμάχια από θαλάσσια φυτά ή φύκια, κομμάτια από δόλωμα(σάρκα κόκαλα ζώου, πατάτες κ.λ.π.) καθώς και αρκετά κομμάτια από δίχτυ και αγκίστρια από παραγάδια ή καθετές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των στομαχιών που περιείχαν ψάρι, περιείχε επίσης και κομμάτια από δίχτυ.

Αυτό είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μια ένδειξη ότι ο λαγοκέφαλος τρέφεται με γρήγορα ψάρια μόνο όταν είναι ήδη παγιδευμένα στα δίχτυα, τακτική η οποία είναι προφανώς πολύ αποδοτική ενεργειακά. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο λαγοκέφαλος να χρησιμοποιεί τα δίχτυα για να συλλαμβάνει γρήγορα ψάρια, σπρώχνοντάς τα μέσα σε αυτά. Αν αυτό ισχύει, αποτελεί  ένδειξη υψηλής νοημοσύνης ,αφού τέτοιου είδους συμπεριφορά παρατηρείται σε εξελικτικά ανώτερους οργανισμούς, όπως είναι τα θαλάσσια θηλαστικά(π.χ. δελφίνια). Σε κάθε περίπτωση, ο λαγοκέφαλος φαίνεται να είναι πολύ ευπροσάρμοστο είδος, σε ότι αφορά τις διατροφικές του συνήθειες και τακτικές, γεγονός που μπορεί  σε κάποιο βαθμό να εξηγήσει την επιτυχή του εγκατάσταση , σε σχέση με άλλα είδη, στο νέο περιβάλλον.      
                                                 
ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ
Στις 7-9 Δεκεμβρίου 2010, οργανώθηκε στην Κύπρο, συνέδριο της FAO-EastMed, με θέμα τη λεσσεψιανή μετανάστευση και τις επιπτώσεις της στην αλιεία της ανατολικής Μεσογείου, όπου   συζητήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών της περιοχής, η παρουσία του λαγοκέφαλου και τα προβλήματα που αυτός προκαλεί στην αλιεία αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα. Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι, αν και η παρουσία του είδους είναι έντονη σχεδόν παντού, καμία χώρα δεν το έχει μελετήσει σε βάθος, ούτε έχει βρεί προς το παρόν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος εξαπλώνεται πλέον ραγδαία και ο περιορισμός αυτής της εξάπλωσης φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Μια πιθανή λύση που μελετήθηκε από το ΤΑΘΕ ήταν η εξαγωγή του είδους σε χώρες της ανατολής(π.χ. Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα) όπου έχει μεγάλη εμπορική αξία.

Μια τέτοια λύση, όχι απλά θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα μετέτρεπε  το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Συμπερασματικά σχετικά με την εμφάνιση και τον έλεγχο πληθυσμού του λαγοκέφαλου στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κρήτης συμπεράνουμε ότι μπορούμε μόνο να σταματήσουμε τη ραγδαία εξάπλωση του αλιεύοντας τα μεγάλα είδη τους μήνες Μάιο – Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες της αναπαραγωγικής του περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν όλες οι προαναφερόμενες ζημίες που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και στα αλιευτικά εργαλεία των αλιέων.
----------------------------------------
Πηγή:  radiovereniki.gr
----------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΛΙΔΑΣ: Εμείς σαν σελίδα να προσθέσουμε ότι και στον δικό μας Αυλαίμωνα οι αλιεείς παραπονιούνται για τους λαγοκέφαλους και ακόμη να προσθέσουμε ότι εμείς κρούουμε καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που επιφέρει στο οικολογικό σύστημα του τόπου μας η αγκυροβολία των πλοίων στο στενό των Κυθήρων.

ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΓΕΡΘΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ....