Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί της Κυριακής Στην αίθουσα Δημητρίου Ι. Στάη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα Κυθήρων, η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, κειμηλίων και όπλων του κυρίου Χρήστου Κατσαμπάνη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ.





Η έκθεση χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη, όπου αυτά είναι α) οι παραδοσιακές φορεσιές πολλών διαμερισμάτων της Πατρίδας μας και όχι μόνο μαζί με διάφορα εξαρτήματα τους,
β) Γκραβούρες και χάρτες εποχής ακόμα και απ το 1650, και γ)
το τμήμα αποτελούμενο με όπλα εποχής μετά των εξαρτημάτων φυσσίγια κτλ..

Μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσωπικής φροντίδας του φιλοξενούμενου κυρίου Χρήστου Κατσαμπάνη και της συζύγου του για την ιστορική αυτή συλλογή η οποία εμφορείται από αγάπη για τα νάματα της ελληνορθοδόξου παραδόσεως και μας θυμίζει τις διαχρονικές αξίες του έθνους μας σε μια εποχή που οι συνειδήσεις αλλοιώνονται και οι αρχές που κρατάνε την κοινωνία μας ενωμένη πολεμώνται εντέχνως.







Με την σειρά του ο κύριος Χρήστος Κατσαμπάνης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας ο οποίος του απηύθυνε κάλεσμα στο νησί μας για να δουν οι συμπολίτες μας και οι μαθητές του νησιού την τόσο μεγάλη ιστορία που κουβαλάνε όλα αυτά τα κειμήλια.

Μίλησε κατόπιν για το προσωπικό κόστος που έχει καταβάλλει όλα τα προηγούμενα έτη για να καταφέρει να συγκεντρώσει αυτήν την σπουδαία συλλογή.

Τέλος μοιράστηκε μαζί μας και το όραμά του το οποίο είναι να τοποθετηθούν όλα τα συγκεντρωμένα αντικείμενα σε ένα χώρο όπου ο/η κάθε Έλληνας/δα ( και όχι μόνο) θα μπορεί να έρχεται σε άμεση "επαφή" με τη καθημερινότητα των "Εραστών της Λευτεριάς"







Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν σε όλον τον εκθετήριο χώρο δίνοντας μεγάλη έμφαση στους ιστορικούς ευρωπαϊκούς χάρτες που απεικονίζουν και αποδεικνύουν την Ελληνικότητα πανάρχαιων Ελληνίδων περιοχών που σήμερα ξένα κέντρα αμφισβητούν, όπως την Μακεδονία μας.

Υ.Γ. Είθε το πρόβλημα των μέσων μεταφοράς των μαθητών να μην αναβάλλει την επίσκεψή τους στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα (οι ώρες στην αφίσα)



--------------------------------
Τάκης Μαρσέλος
--------------------------------