Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Bloomberg: Οι ρωσικές κυρώσεις «σβήνουν» τις ελπίδες της Ελλάδας για έξοδο από την ύφεση

Οι ελπίδες της Ελλάδας για έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση το 2014 μπορεί να προσκρούσουν σε ένα μεγάλο εμπόδιο: Το ρωσικό εμπάργκο. Κάπως έτσι ξεκινάει δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας και στις συνέπειες των ρωσικών κυρώσεων για την ελληνική οικονομία.
 
«Το αναμενόμενο κόστος από το εμπάργκο για την ελληνική οικονομία μπορεί να δείχνει ανεκτό, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για τον τουρισμό και τη γεωργία εν μέσω μιας εύθραυστης πορείας αργής ανάκαμψης», σημειώνει ο κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Δημιουργεί, επίσης, ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα», συμπληρώνει.
 
Στη συνέχεια, το Blοοmberg επισημαίνει πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, καθώς το 2013 η αξία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 9,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας και τις εμπορευματικές σχέσεις με τη Γερμανία.
 
Ακόμη, στις απώλειες από το «πόλεμο» των κυρώσεων, εντάσσει και τις προβλέψεις του ΣΕΤΕ για 200.000 λιγότερες αφίξεις Ρώσων τουριστών που μεταφράζονται σε απώλειες 300 εκατ. ευρώ από τα τουριστικά έσοδα. Ακόμη, το δημοσίευμα κάνει λόγο και για πτώση 50% στις αφίξεις από την Ουκρανία, την ώρα που οι αφίξεις από τη Ρωσία αναμένεται να φθάσουν τις 1,1 εκατ., αντί των 1, 3 εκατ..
 
Όπως υπογραμμίζεται, ο τουρισμός συμβάλλει σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 16% στο ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και η Ρωσία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πηγή επισκέψεων στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τουρισμό από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42% πέρυσι, φθάνοντας στα 1, 34 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
 
Ακόμη, γίνεται μνεία και στην «βουτιά» που σημειώνει η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης. Μάλιστα, το Bloomberg εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα έχει σημειώσει ετήσια πτώση κατά 0,5%, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.
 
Πίσω στις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης εκτιμά ότι το «χτύπημα» από τις ρωσικές κυρώσεις στις ελληνικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι θα πάει πέρα από την άμεση εμπορική αξία των πωλήσεων.
 
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από το ρωσικό εμπάργκο θα είναι από τις έμμεσες επιπτώσεις, αφού η απαγόρευση της Ρωσίας για τα φρούτα και τα λαχανικά της Ε.Ε. σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκων προϊόντων θα γίνει ξαφνικά διαθέσιμο, πλημμυρίζοντας την αγορά», είπε. Αυτό θα «οδηγήσει στην πτώση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, πλήττοντας τόσο τον όγκο, όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς άλλες χώρες».
 
Τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και η αξία τους ανέρχεται περίπου σε 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
 
Παρά το γεγονός πως η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στους δεκαπέντε κορυφαίους προορισμούς εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, απορροφά περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής παραγωγής ροδάκινων και το ήμισυ της παραγωγής φράουλας.
-----------------------
Πηγή: paseges.gr 
-----------------------