Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ και θρύψαλα

Η ζημιά που έπαθε η κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε κάποια δημοσκόπηση. Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες, και μάλιστα μέσα στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της! Όταν κάποιος χάνει τους παραδοσιακούς του φίλους, κάτι έχει κάνει λάθος! 

Το έχουμε πει πολλές φορές από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά δέχτηκε τις πολιτικές και τις πρακτικές της ομάδας Στουρνάρα. Ο δρόμος της άγριας φορολογίας της μεσαίας τάξης θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στο σημείο που είμαστε σήμερα: Η μεσαία τάξη έχει εξαντληθεί οικονομικά και ταυτόχρονα νιώθει προδομένη από τους πολιτικούς της εκπροσώπους!

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκλογικού σώματος είναι μεγάλο και δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα. Όταν κάποιος έχει κληθεί να πληρώσει σε μία χρονιά μαζεμένους φόρους τεσσάρων ετών και έρχεται «καπάκι» και ο ΕΝΦΙΑ με τα τόσα λάθη, νιώθει ότι δεν έχει πλέον κάτι άλλο να περιμένει. Είναι η χαριστική βολή.

Είναι πλέον αργά για δάκρυα. Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μία μείωση των αντικειμενικών τιμών σύντομα. Έτσι ώστε να δείξουν στον κόσμο ότι καταλαβαίνουν, ότι συμπάσχουν. Κι όχι να ανακοινώνουν ότι οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν το... 2016! Δεν φτάνει που καλείται κάποιος να πληρώσει φόρο κατοχής, νιώθει την ίδια στιγμή να τον κοροϊδεύουν.

Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα εξωφρενικά χαράτσια. Το πιο άθλιο είναι ότι αυτό το γνώριζαν εκείνοι που αποφάσισαν! Επέβαλαν έναν εντελώς άδικο φόρο, ξέροντας ότι εξοστρακίζουν πολλούς ανθρώπους από το οικονομικό σύστημα, στέλνοντάς τους στην απόγνωση και την παραοικονομία. Το ήξεραν, το έβλεπαν καθημερινά στα έσοδα των εφοριών. Αλλά το έκαναν...

Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένας ανταποδοτικός φόρος, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ένας φόρος που σκοπό έχει να τιμωρήσει τους Έλληνες για την επιλογή τους να επενδύσουν σε ακίνητα και όχι στις γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές τράπεζες. Είναι ένας ληστρικός φόρος που οδηγεί μοιραία στη δήμευση των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ δεν στηρίζεται σε εισόδημα, αλλά είναι ένας αυθαίρετος νόμος, που αναφέρεται σε αυθαίρετες και εξωπραγματικές τιμές ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν μέσα στο καλοκαίρι τον εφιάλτη του ΕΝΦΙΑ με τα μάτια τους! Τώρα πια δεν τους φοβίζει κάτι! Ούτε το να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τα σπίτια δεν τους τα πήραν οι κομμουνιστές. Τα πήραν εκείνοι που είχαν αναλάβει πολιτικά να υπερασπιστούν τα ιδεώδη της... ελεύθερης αγοράς.

Οι κρατικοδίαιτοι σύμβουλοι του υπουργείου πήραν το θέμα ελαφρά. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους υπηρετώντας τον σοσιαλισμό, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από εκείνους. Η κυβέρνηση όφειλε να δει το πρόβλημα εγκαίρως και κυρίως να μην εμπιστευτεί το υπουργείο Οικονομίας στα χέρια των ανθρώπων που το εμπιστεύτηκε. 


Πηγή:www.capital.gr
-----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
-----------------------------------------------