Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ο Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και συρροή εκατοντάδων προσκυνητών από την Ελλάδα και ολο τον κόσμο τα Κύθηρα εόρτασαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.








Στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».
Είναι μια από τις επίσημες αργίες στην Ελλάδα.

Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους.

Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος.

Η Παναγία μετετέθη στους ουρανούς.











Στο νησί μας με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στο ιερό προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας το απόγευμα της πέμτης14/8, και το πρωί της Παρασκευής ανήμερα της μεγάλης εορτής η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ παρουσία του ιερού κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού και πλήθος κόσμου απο τα Κύθηρα και επισκεπτών απο διάφορα μέρη που παραθερίζουν στο Νησί μας απο Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.

Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον προάυλιο χώρο του ιερού προσκυνήματο υπο τους ήχους της Φιλαρμονικής του νησιού μας.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θόδωρος Κουκούλης, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Πρωτοψάλτης και Νίκος Μεγαλοκονόμος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και στρατιωτικών αρχών των Κυθήρων.

Μεταξύ των επισήμων και ο πρώην υπουργός παιδείας κ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.












Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.


---------------------------------------
Πηγή: AdelinFM-Τάκης Πολίτης
---------------------------------------