Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Τα «παιχνιδάκια» των Περιφερειαρχών εις βάρος των Δημάρχων



Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών από την προσεχή Δευτέρα, θίγουμε ένα ζήτημα σοβαρό που μας έχει τεθεί από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Καλλικράτη «Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης ΔΕΝ υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με το συντονισμό κοινών δράσεων».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες που πριν καλά καλά αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους θεώρησαν καλό να βγάλουν προς τα έξω την εικόνα του ιεραρχικά προϊστάμενου των Δημάρχων της Περιφέρειάς τους, γεγονός όχι μόνο ανήθικο αλλά και παράνομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, σε πρόσφατο συνέδριο των Δημάρχων στην Αθήνα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά εκείνων των Περιφερειαρχών που εντέχνως καλλιεργούν την εικόνα του προϊσταμένου – ελεγκτή Δήμων και Δημάρχων ζητώντας «να σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι».

Μάλιστα πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι Αντιπεριφερειάρχης της επαρχίας αρνήθηκε να παραστεί σε τοπική εκδήλωση γιατί (άκουσον άκουσον) το όνομά του βρισκόταν κάτω από το όνομα του Δημάρχου της περιοχής στη λίστα των προσκεκλημένων.

Επειδή οι νέοι Δήμαρχοι με τους νέους Περιφερειάρχες ΟΦΕΙΛΟΥΝ να συνεργαστούν στα επόμενα 5 χρόνια για το καλό των τοπικών κοινωνιών, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι την παραπάνω πρόβλεψη του Καλλικράτη καθώς και το γεγονός ότι στην έδρα ενός Δήμου προηγείται έναντι όλων ο τοπικός Δήμαρχος ως ο πρώτος πολίτης της περιοχής.

Οι Περιφέρειες δεν αποτελούν ιεραρχικά ανώτερους θεσμούς από τους Δήμους και οι Περιφερειάρχες σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ανώτερα θεσμικά όργανα ή ελεγκτές ή προϊσταμένους των Δημάρχων.

Αν οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες επιθυμούν να ακούγεται το όνομά τους στους κατά τόπους Δήμους καλά θα κάνουν να στηρίξουν έμπρακτα τους νέους Δημάρχους και να υλοποιήσουν όλα τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα που θα βγάλουν την ελληνική επαρχία από την καθυστέρηση και τη συντήρηση.

Έτσι για να μπαίνουν ορισμένα πράγματα σε τάξη σιγά σιγά.
------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------