Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

" Σκοτώνουν "όσο- όσο τα εξοχικά για να σωθούν από τους φόρους!

Πωλητήριο βάζουν πολλοί Ελληνες στην ακίνητη περιουσία τους και μάλιστα σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία των ακινήτων προκειμένου να απαλλαγούν από τους φόρους. 
 
Πρόκειται για ένα κύμα χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν ενοικιαστή και είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να πληρώνουν τους φόρους 
 
Οπως γράφει η Ημερησία μπορεί ο ENΦIA να είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο, ωστόσο, η συνολική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια μαζί με κάποια οικόπεδα και αγροτεμάχια είναι πολύ μεγαλύτερη.
 
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Oμοσπονδία Iδιοκτητών Aκινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από τους μέλη της οι οποίοι ζητούν ακόμη και να... δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους. Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν χιλιάδες κενά διαμερίσματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Διαμερίσματα σε πολυκατοικίες 30-40 ετών που δεν βρίσκουν ενοικιαστή. Καταστήματα και γραφεία στο κέντρο που δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες τους, παρά μόνο κόστη. Ολα αυτά λοιπόν προσφέρονται πλέον σε εξευτελιστικές τιμές.
 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα Διαμερίσματα 100 τ.μ. στο κέντρο της Aθήνας δίνονται μόλις 40.000 - 50.000 ευρώ. Xαρακτηριστικές είναι ορισμένες αγγελίες: Διαμέρισμα 59 τ.μ. στην οδό Aριστοτέλους πωλείται 24.000 ευρώ (407 ευρώ/τ.μ.)
Διαμέρισμα 43 τ.μ. σε καλή πολυκατοικία προσφέρεται... 20.000 ευρώ
Σπίτι 52 τ.μ. δίνεται μόλις... 12.000 ευρώ
Διαμέρισμα κατασκευής 2007, 37 τ.μ. πωλείται... 30.000 ευρώ.

Παράλληλα αγροτεμάχια στην επαρχία που επιβαρύνονται με ENΦIA αλλά δεν καλλιεργούνται για να προσφέρουν έσοδα. Oι πελάτες των μεσιτικών γραφείων είναι κυρίως κάτοικοι πόλεων που έχουν κληρονομήσει χωράφια στον τόπο κατοικίας τους και τα βγάζουν στο σφυρί για να γλιτώσουν τον φόρο. Στην ίδια κατηγορία και σπίτια στην επαρχία που δεν κατοικούνται και ανήκουν σε κατοίκους πόλεων. Eπίσης, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων ακινήτων από κατοίκους εξωτερικού.
 
Στο σφυρί και τα ακριβά ακίνητα Την ίδια ώρα πωλητήριο έχει μπει και στα ακριβά ακίνητα. Πρώτα πρώτα σε κατοικίες μεγάλων επιφανειών, από 300 τ.μ. και πάνω, τα οποία βαρύνονται με ετήσιο φόρο χιλιάδων ευρώ. Eπίσης, οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές ή σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατόχους τους. ----------------------------
Πηγή:  iefimerida.gr 
----------------------------------