Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ρωσία προς Ελλάδα για το εμπάργκο: Σας κάναμε ζημιά αλλά...

Η Μόσχα «σηκώνει τα χέρια ψηλά» αν και αναγνωρίζει τη ζημιά που προκαλεί στους αγρότες και στην ελληνική οικονομία


Επαφές με αρμόδιες ρωσικές αρχές πραγματοποιεί η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική παραγωγή.

Η Ρωσία αναγνωρίζει τη ζημιά που προκαλεί στους αγρότες και στην ελληνική οικονομία, όμως «σηκώνει τα χέρια ψηλά» υπονοώντας ότι αναγκάστηκε να επιβάλει το εμπάργκο ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Παραδέχεται ότι ανταγωνιστικές χώρες προς της Ελλάδα προσπαθούν να κερδίσουν το μερίδιο της στην ρωσική αγορά και τονίζει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Πάντως η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

Ρίχνοντας δε λάδι στη φωτιά ο επικεφαλής της υπηρεσίας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ροσσελχοζναντζόρ, σχετικά με συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ελληνικό αίτημα, αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ.

Από ελληνικής πλευράς ήταν παρόντες ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Ρωσία Γεράσιμος Ντάβαρης και ο προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ Ηλίας Θανασάς.
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------