Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Έχει το ρημάδι ενεργειακή απόδοση;

Λέγεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Είναι ένα πιστοποιητικό που λέει τι ενεργειακή απόδοση έχει το σπίτι που θα αγοράσετε ή θα ενοικιάσετε, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι θα πληρώσετε για να το ζεστάνετε και να το κρυώσετε. Μέχρις εδώ καλά και στην υγεία της Τίνας της Μπιρμπίλη, της αγίας προστάτιδας των μηχανικών. Θα ρωτήσουμε όμως τον τεχνικό κόσμο: Τι ενεργειακή απόδοση μπορεί να έχει ένα χάλασμα; 

Η απάντηση είναι ότι ένα χάλασμα που δεν έχει παράθυρα και πόρτες δεν μπορεί να έχει ενεργειακή απόδοση. Αλλά οι κρετίνοι έχουν θεσπίσει ότι και γι΄ αυτά (και για τα χαλάσματα) απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία. Λίγο ακόμη ήθελαν για να θεσπίσουν ανάλογο πιστοποιητικό και για τα οικόπεδα.

Ο τεχνικός κόσμος είδε τα τελευταία χρόνια τις αμοιβές του να εκτοξεύονται σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την κρίση! Για παράδειγμα, το κόστος της άδειας κατασκευής ενός νέου ακινήτου έχει αυξηθεί σημαντικά, επειδή απαιτούνται περισσότερες μελέτες απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι κυβερνήσεις των μνημονίων και των μεταρρυθμίσεων, οι κυβερνήσεις που θα γκρέμιζαν τις συντεχνίες, έχουν τον αγαπημένο τους κλάδο: Τους μηχανικούς!

Να είμαστε δίκαιοι. Σε μία σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Όποιος θέλει να κατασκευάσει ένα ασφαλές σπίτι δεν μπορεί να τσιγκουνευτεί δύο ή τρεις χιλιάδες ευρώ για την ασφάλεια την δική του και των παιδιών του. Δεν είναι αυτό που "ξενίζει". Εκείνο που κτυπάει  άσχημα στο μάτι είναι πάντα η υπερβολή.  Το να μην χρειάζονται δύο ή τρεις χιλιάδες περισσότερα χρήματα αλλά έξι ή επτά χιλιάδες. Κι ο ανταγωνισμός; Αυτός λειτουργεί σε μεγάλες πόλεις. Όχι όμως στην επαρχία. Εκεί που όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους οι τιμές μπορεί να είναι περίπου οι ίδιες σε όλους.

Μιλάμε για τις υπερβολές. Μία τέτοια είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για τα χαλάσματα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες. Αυτό λέμε, λοιπόν. Να αρχίζει η κατάσταση κάπως να μαζεύει. Οι μηχανικοί είδαν να περνάει σχεδόν αναίμακτα γι΄ αυτούς η κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων. Αναίμακτα σε σχέση πάντα με το μέγεθος της κρίσης! Θα περίμενε κανείς ότι με τέτοια καταστροφή στον κλάδο των ακινήτων οι μηχανικοί θα μετανάστευαν ομαδικά σε άλλη χώρα. Αυτό, ευτυχώς, δεν συνέβη. Κάτι οι ημιυπαίθριοι, κάτι τα αυθαίρετα, κάτι τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, διασώθηκε στο μέτρο του δυνατού ένας ολόκληρος κλάδος. Μακάρι να βρίσκαμε τρόπους και για άλλους κλάδους.

Καιρός, όμως, είναι να διορθωθούν οι όποιες υπερβολές. Και κυρίως ως προς τις τιμές! Πως μπορούν να περιμένουν ότι θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων όταν με το καλημέρα το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη; Στα εκατό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει το κόστος της άδειας οικοδομής!

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα στάθηκε η περιπέτεια ενός φίλου που θέλησε να πουλήσει μία Καμάρα στα Κύθηρα. Πεσμένη χάμω η μισή τα τελευταία σαράντα χρόνια κι η άλλη μισή να αγκομαχάει με τους αγέρηδες και τις βροχές. Δίχως παράθυρα, πόρτες. Σκέτη πέτρα να στέκει εκεί όρθια με πείσμα απέναντι στον χρόνο. Κι αυτή η Καμάρα ήθελε πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Λες και δεν ξέρουμε ότι η ενεργειακή της απόδοση είναι μηδέν. Λες και θα μαζευτούν οι αγοραστές και θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την Καμάρα ως σπηλιά και να  ανάψουν φωτιά καταμεσής στο πάτωμα.

Δεκαπέντε χιλιάδες πούλησε ο χριστιανός την Καμάρα. Εξακόσια ευρώ του ζητούσαν στην αρχή για το πιστοποιητικό. Δεν τρόμαξε απλά. Σκιάχτηκε. Τέσσερα τοις εκατό θα πήγαινε μόνο σε ένα πιστοποιητικό. Τελικά βρέθηκε με κόπο άλλος ένας χριστιανός και την έκανε τη δουλειά με... εχεμύθεια και με 150 ευρώ κι έτσι χρειάστηκε να δώσει μόνο το 1% του τιμήματος σε αυτό το πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι το χάλασμα, τελικώς,  δηλαδή το ρημάδι, δεν έχει ενεργειακή απόδοση.

Σύντροφοι μηχανικοί! Εικόνισμα θα πρέπει να κάνετε στην Τίνα και να το έχετε πάνω από το κρεβάτι σας. Και κάθε φορά που πέφτετε και σηκώνεστε από το κρεβάτι να κάνετε τον σταυρό σας. Δεν ξέρω σε τι Θεό πιστεύει ο κάθε ένας από εσάς, αλλά την αγία σας την έχετε βρει!


Πηγή:www.capital.gr

--------------------------------------------
Πηγή: capital.gr -Θανάσης Μαυρίδης
--------------------------------------------