Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Νοικιάζουν τα εξοχικά τους οι Λάκωνες Ακόμα και 1.000 ευρώ/εβδομάδα το ενοίκιο στη Μάνη

«Ανάσα» για αρκετούς ιδιοκτήτες η εκμίσθωση
Σε ιδανική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών εξελίσσεται η μίσθωσή τους από ξένους τουρίστες, οι οποίοι ονειρεύονται να κάνουν πολυτελείς καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει ως αποτέλεσμα η προσφορά εξοχικών κατοικιών να σημειώνει κατακόρυφη άνοδο, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες προτίμησαν να τις ενοικιάσουν, με σκοπό την τόνωση του οικογενειακού εισοδήματος. Αναφορικά με τις τιμές, αυτές διαμορφώνονται από 2.500 - 4.500 ευρώ την εβδομάδα για τις περιζήτητες περιοχές και για οικίες που πληρούν τις προδιαγραφές των ξένων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία E - Real Estates σε περισσότερες από 40 περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων βρίσκονται η Σαντορίνη, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Μήλος και το Πόρτο Χέλι. Στις εν λόγω περιοχές το κόστος στην περίοδο της μεγάλης ζήτησης διαμορφώνεται πάνω από 3.000 ευρώ την εβδομάδα.
 
Αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα για τη Λακωνία και συγκεκριμένα για το Οίτυλο της Αν. Μάνης, οι τιμές ενοικίασης για βραχυπρόθεσμες διακοπές αγγίζουν ακόμα και τα 1.000 ευρώ την εβδομάδα του μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υποχωρούν κατά 50%. Τα ίδια επίπεδα τιμών συναντώνται στην Αμαλιάδα, στον Πόρο, και τη Σαρωνίδα.
 
Παρ’ όλα αυτά, αν τα παραπάνω ποσά προκαλούν… δέος, στη Λακωνία υπάρχουν αρκετές πιο προσιτές λύσεις για όλα τα βαλάντια. Για μακροπρόθεσμη ενοικίαση στην περιοχή της Μονεμβασιάς, σύμφωνα με στοιχεία από μεσιτικές ιστοσελίδες, οι τιμές για μονοκατοικία ή μεζονέτα  ξεκινούν από τα 600 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 2.500 ευρώ το μήνα. Στην πρωτεύουσα του δήμου Αν. Μάνης, το Γύθειο, το εύρος των ενοικίων εκκινεί από τα 500 ευρώ και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για τις πολυτελείς κατασκευές. Στο δήμο Ευρώτα, εντοπίζουμε κατοικίες, οι οποίες παραχωρούνται με αντίτιμο γύρω στα 700 ευρώ/μήνα.  Όσο απομακρυνόμαστε από τα παράλια της Λακωνίας, οι τιμές ενοικίασης σημειώνουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτεύουσα του νομού, Σπάρτη, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν μονοκατοικία με κόστος μικρότερο των 500 ευρώ το μήνα. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, προσφέρονται κατοικίες με αρκετά υψηλότερο κόστος.

«Ζαλίζουν» οι τιμές σε άλλες περιοχές
Οι Σπέτσες κάνουν τη διαφορά και… κλέβουν τον τίτλο της «βασίλισσας» των διακοπών από τη  Μύκονο, όπως γράφει η «Ημερησία». Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο «καυτοί» μήνες για τη μίσθωση μιας βίλας ανά εβδομάδα. Το ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες κυμαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο το κόστος για το ίδιο σπίτι διαμορφωνόταν στις 2.000 ευρώ. Οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και πέφτουν έως 60%.
 
Οι πιο φθηνές περιοχές για ενοικίαση βίλας με βάση την έρευνα είναι το Πόρτο Ράφτη, καθώς το κόστος διαμορφώνεται μόλις στα 450 ευρώ για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια  το κόστος υποχωρεί στα 200 ευρώ. Το Σούνιο, το Πήλιο, η Κυπαρισσία, η Ανάφη, το Αίγιο εντάσσονται στην κατηγορία low budget, καθώς το εβδομαδιαίο κόστος δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Οι νόμιμοι και οι παραβάτες
Η δυνατότητα εκμίσθωσης παρέχεται σε κατοικίες άνω των 100 τετραγωνικών και για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς έναρξη επαγγέλματος, αφού τους δοθεί σήμα από τον ΕΟΤ και ενημερωθεί η αρμόδια οικονομική εφορία της περιοχής. Για εκείνους που θα παραβλέψουν τις επίσημες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και φθάνουν τα 50.000 ευρώ, όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο σήμα λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ιδιοκτήτες ρισκάρουν να ενοικιάζουν το ακίνητο χωρίς να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με την «Ημερησία» έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούσαν ποσά έως 15.000 ευρώ (!) για μία εβδομάδα, χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.

Προσφορά και ζήτηση
Η Ελλάδα σήμερα προσφέρει προς ενοικίαση 25.000 βίλες και ο συνολικός τους αριθμός ακινήτων προς μίσθωση ανέρχεται σε 70.000, τα οποία όμως δεν πληρούν στο σύνολό τους τις προδιαγραφές των ξένων τουριστών.

Η κύρια αγορά ενοικίασης εστιάζεται σε βίλες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα χωρητικότητας 4 ατόμων. Πρόκειται για σπίτια επιπλωμένα που διαθέτουν όλες τις ανέσεις, μεταξύ αυτών είναι η πισίνα και το τζακούζι. Στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνεται πρωινό καθώς και ο καθαρισμός της βίλας και της πισίνας ανά 2 με 3 ημέρες.
---------------------------------
Πηγή:  lakonikos.gr
---------------------------------