Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μεταφορτώθηκαν τα χημικά της Συρίας στο Cape Ray - Μέσα στον Ιούλιο η καταστροφή

Στην Καλαβρία φορτώθηκαν τα χημικά της Συρίας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, που απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα βάσει της διεθνούς συμφωνίας, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης, από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας ,στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία μεταφοράς 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων ολοκληρώθηκε. Αγωνία για το επόμενο στάδιο στην Κρήτη. 

Στο Cape Ray μεταφορτώθηκαν τα χημικά της Συρίας  


Στο Cape Ray μεταφορτώθηκαν τα χημικά της Συρίας Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. «Μέχρι στιγμής, όλα πήγαν καλά και δεν είναι μόνο θέμα τύχης, ακόμη κι αν αυτό βοηθάει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Τζόια Τάουρο για να επιθεωρήσει τη διαδικασία.

Ο ίδιος είπε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε συντομότερα από το αναμενόμενο.

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. 

 

Τα τοξικά χημικά της Συρίας θα κατευθυνθούν στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray και από εκεί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης, όπως επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο και η ιστοσελίδα “Voice of Russia“.

Το πρακτορείο Ιτάρ Τας είχε μεταδώσει ότι οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται για τη ζωή τους και τις συνέπειες που μπορεί να έχει το όλο εγχείρημα για την υγεία τους.  «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο υλικό και στον τρόπο που πρόκειται να μεταφερθούν δια θαλάσσης - λέει ο δήμαρχος της περιοχής  Domenico Madafferi στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ​.

Σύμφωνα με το e-kriti, oι συντονιστές της όλης επιχείρησης υπολογίζουν πως μετά τη μεταφόρτωση 560 από τους 700 μετρικούς τόνους χημικών ουσιών που έχει το Ark Futura  στο πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ Cape Ray , το δεύτερο εν συνεχεία θα πλεύσει σε διεθνή ύδατα (δεν διευκρινίζεται που αλλά όλοι ξέρουμε πλέον πως πρόκειται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης) και θα χρειαστεί περίπου 60 ημέρες μετατρέποντας τα όπλα και τα συστατικά τους σε συμβατικά βιομηχανικά απόβλητα που θα μεταφερθούν προς οριστική καταστροφή σε εξειδικευμένες εταιρείες στη Γερμανία και στη Φινλανδία.

Η συμφωνία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου συνήφθη τον Σεπτέμβριο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
----------------------------------
Πηγή: Ελευθεροτυπία
----------------------------------