Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κατάμεστη η Μονεμβασιά στην επέτειο απελευθέρωσής της

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς την Τετάρτη 23 Ιουλίου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σημείο αναφοράς των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων 22 και 23 Ιουλίου ήταν το κάψιμο της τούρκικης γολέτας δρώμενο που συγκέντρωσε μερικές χιλιάδες κόσμου που σαν σταφύλια κρέμονταν σε κάθε  γωνιά της παραλίας προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό θέαμα της αναπαράστασης, ένας θεσμός που σηματοδοτεί τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.


Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η συμβολή των ψαράδων της  Μονεμβασίας  σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική.
  
Οι ψαράδες της Μονεμβασιάς είναι αυτοί που δημιούργησαν, γιγάντωσαν και καθιέρωσαν το μοναδικό αυτό θέαμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα ανάλογα.
  
Και είναι πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα οι εκδηλώσεις της 23ης Ιουλίου αντάξιο της ιστορικής αλλά και τουριστικής αξίας της Μονεμβασιάς.

Το δρώμενο της αναπαράστασης της καταστροφής της τούρκικης γολέτας από τους Έλληνες , με τις βάρκες να έχουν κατακλύσει τη θάλασσα από τον Βράχο έως τη Πλάκα, με τα δεκάδες εντυπωσιακά βεγγαλικά, ενθουσίασε.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη στις εκδηλώσεις ήταν η παρουσία της Ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης συνδέοντας τον αγώνα δύο τόπων για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού. Δύο τόποι που έχουν σφραγίσει την Ιστορία της  περιοχής μας και έχουν κοινά σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού  & Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας Κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, ενώ το ιστορικό κουβάρι των γεγονότων αφηγήθηκε ο φοιτητής της Νομικής Σωτήρης Πετάκος σε κείμενο του αρχαιολόγου Νεκτάριου Σκάγκου.
     
Μετά το κάψιμο της γολέτας ακολούθησε συναυλία με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Γλυκερία. Ξεσήκωσε τον κόσμο, αφού πάντρεψε με το δικό της μοναδικό τρόπο όλα τα είδη τραγουδιού -σύγχρονο, έντεχνο, ρεμπέτικο, λαϊκό και σμυρναίικο. Τιμητική ήταν η αναφορά της στο Γιάννη Ρίτσο.

Η νύχτα έγινε πραγματικά ημέρα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης όταν δεκάδες βεγγαλικά με εντυπωσιακούς σχηματισμούς «κυρίευσαν» τον ουρανό δίνοντας την εντύπωση ότι η Γη έφτασε στα ουράνια και το αντίθετο με τον κόσμο να έχει ακινητοποιηθεί και να θαυμάζει το μοναδικό θέαμα – κλείσιμο των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων.
   
Από πλευράς επισήμων παρόντες μεταξύ άλλων ο ήταν ο Αιδεμοσιολογιώτατος π. Κωνσταντίνος Κρυπωτός εκπρόσωπος του Παναγιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, ο τ. Υφυπουργός και Βουλευτής Αθανάσιος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνα Τσαφατίνου, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Παναγιώτα Χατζηγρηγορίου- Πριφτάκη και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτριος Χουσάκος.
       
Την Τρίτη 22 Ιουλίου στην Πλάκα έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών με την συνδιοργάνωση και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού – Χορευτικού και Αθλητικού Συλλόγου Μονεμβασίας «οι Ρίζες». Συμμετείχαν ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μυστρά και το  Χορευτικό Τμήμα  Θεραπνών.

Το πρωί της Τετάρτης εψάλλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Ελκόμενου Χριστού χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεκτάριος Μαστορόπουλος.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας στήριξαν τις προσπάθειες του εθελοντικού οργανισμού το «Χαμόγελο του παιδιού» αφού στο χώρο των εκδηλώσεων  λειτούργησε έκθεση του οργανισμού.
     
Με τη συνδρομή των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Μονεμβασιάς πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.



----------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: apela.gr - Video: APELA studio - Φωτογραφίες: Μιχάλης Καρούνης
----------------------------------------------------------------------------------