Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τι μπορεί να μας παχύνει εκτός από το φαγητό

Υφίστανται πράγματι και άλλοι παράγοντες πέραν της τροφής που μπορεί να επηρεάσουν , είτε με αύξηση είτε με μείωση , το βάρος μας;  
Βεβαίως και αφορούν και ίσως τη πλειοψηφία του πληθυσμού . Ας δούμε τους πιο σημαντικούς:
 
1. Παρενέργειες από φάρμακα
Είναι γεγονός ότι κάποιες φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν άμεσα το σωματικό βάρος .Και αυτό γιατί τα φάρμακα επιδρούν είτε στη μείωση του μεταβολισμού , είτε επηρεάζουν την όρεξη , εμποδίζουν την καύση των θερμίδων ,είτε αυξάνουν τη κατακράτηση των υγρών . Φυσικά ο βαθμός επίδρασης διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο , από τη διάρκεια της θεραπείας , τη δοσολογία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς . Για να ορίσουμε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων αναφέρουμε ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την επιθυμία για υδατάνθρακες . Φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη ,όπως η ινσουλίνη .Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών .Τα αντισυλληπτικά . Φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό .

2. Η έμμηνη ρύση
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο η αύξηση βάρους όσο ένα γενικό ή τοπικό οίδημα που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών .Ένα σημαντικό σύμπτωμα είναι και η αυξημένη αίσθηση πείνας .Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν και σε αυτό οφείλονται και οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις , και ως συνέπεια αυξάνεται η επιθυμία για υδατάνθρακες . Όμως με ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο είναι δυνατό να κατευνάσουμε τα συμπτώματα .

3. Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα παίρνει επιπλέον βάρος , το όποιο αντιστοιχεί με το βάρος του εμβρύου , το αμνιακό υγρό και το πλακούντα και πλεόνασμα λίπους για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετή προσλαμβάνουσα τροφή , για τη συντήρηση του εμβρύου .Αυξάνει το στήθος και η μήτρα . Πέρα όμως από αυτά πολλές έγκυες χαλαρώνουν το διατροφικό τους πρόγραμμα και αυξάνουν , πολλές φορές και υπερβολικά το βάρος τους . 

Κάτι που όμως έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ιδία όσο και στο έμβρυο .Το ίδιο ισχύει και την περίοδο της λοχείας , κατά την όποια ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι ορμόνες και η γυναίκα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη , οπότε και μπορεί να παρουσιάσει υπερφαγικά επεισόδια .Τόσο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά το τοκετό , αν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή , ελαφριά άσκηση ,όταν φυσικά η εγκυμοσύνη επιτρέπει, και ισορροπημένο περιβάλλον υποστηρικτικό στην εγκυμονούσα όλα θα είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και ο ρυθμός που θα επανέρθει το σώμα πολύ σύντομος .

4. Απεξάρτηση από τον καπνό
Μια συνήθεια με ιδιαίτερα εθιστικό αποτέλεσμα . Μια δραστηριότητα που κατά κύριο λόγο απασχολεί το στόμα και τα χέρια , όπως και τη διαδικασία του φαγητού . Έχει υπολογιστεί ότι οι μισοί από όσους κόψουν το κάπνισμα θα πάρουν βάρος .Και αυτό γιατί εκδηλώνεται εκνευρισμός από το στερητικό σύνδρομο από τις ουσίες του καπνού . Και η πιο εύκολη παρηγοριά βρίσκεται στη κατανάλωση φαγητού . Επιπλέον το κάπνισμα απασχολούσε τα χέρια και το στόμα , οπότε καθαρά από τη δύναμη της συνήθειας το άτομο καταφεύγει στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα φαγητού , με επίπτωση φυσικά στο βάρος του . Λέγεται επίσης ότι το κάπνισμα επιδρά στην αύξηση του μεταβολισμού και η νικοτίνη αυξάνει τη κατανάλωση ενέργειας και καταστολή του αισθήματος πείνας .
 Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι η μείωση του μεταβολισμού μετά τη διακοπή του καπνίσματος διαρκεί περίπου μόνο για 6 μήνες γεγονός που δε δικαιολογεί τη μεγάλη πρόσληψη βάρους .Και φυσικά κάτι πολύ σημαντικό , με τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνονται οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης , με αποτέλεσμα το φαγητό να δίνει ιδιαίτερη απόλαυση .

5. Εμμηνόπαυση
Σε αυτή τη περίοδο παρατηρείται αύξηση στο βάρος της γυναίκας και εκδηλώνονται έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις .Είναι μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περίοδος στη ζωή της γυναίκας .Και αυτό γιατί ,αλλάζει η δομή της οικογένειας της , τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι , ενδεχομένως απομάκρυνση του συζύγου και για πολλές γυναίκες και περίοδος συνταξιοδότησης .Η μυϊκή μάζα με το πέρας του χρόνου μειώνεται και αυξάνεται η εναπόθεση λίπους . Αν σε αυτή τη περίοδο η γυναίκα δεν εντάξει τη γυμναστική στη καθημερινότητα της , η αναλογία μυών και λίπους αλλάζει , με επιβάρυνση στο ρυθμό του μεταβολισμού .

Σε αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται πολλές ορμονικές μεταβολές , οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό και την κατανομή του λίπους . Τα οιστρογόνα πέφτουν καθώς δε παράγονται άλλα ωάρια .Έτσι το σώμα ψάχνοντας άλλες πηγές οιστρογόνων , τις βρίσκει στα κύτταρα λίπους που τα παράγουν , με αποτέλεσμα με την ίδια κατανάλωση φαγητού αύξηση του βάρους .
Επίσης τα ανδρογόνα , που η αύξηση τους σε αυτή τη φάση ευθύνεται για τη κατανομή λίπους γύρω από τη μέση , αλλά και η μείωση της τεστοστερόνης που ευθύνεται για τη μείωση της μυϊκής μάζας και την επιβράδυνση του μεταβολισμού .

Όμως με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και ελαφριά άσκηση οι όποιες μεταβολές υπάρξουν θα είναι σε ελεγχόμενη αν όχι και μειωμένη εμφάνιση . Στα σίγουρα όμως είναι αποτρεπτικές οι δραστικές δίαιτες που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγεία , και σε μάκρος χρόνου επιβράδυνση του μεταβολισμού και πρόσληψη βάρους .
---------------------------------
Πηγή:  neadiatrofis.gr
---------------------------------