Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

«Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια»




Στιγμές συγκίνησης στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού έζησαν όσοι βρέθηκαν στη μουσική εκδήλωση «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια» που διοργάνωσαν τα επτανησιακά σωματεία της Αττικής στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2014. Η επετειακή εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από την Ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.





Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σολίστ, ηθοποιοί, χορευτές και 13 χορωδίες από όλα τα νησιά των Επτανήσων. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος και τη σκηνοθεσία ο Τώνης Λυκουρέσης.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι σχεδόν 500 συμμετέχοντες (χορωδίες από όλα τα νησιά των Επτανήσων) έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο με αποτέλεσμα οι χιλιάδες θεατές να σηκωθούν όρθιοι. Στη συνέχεια οι χορωδίες και σολίστ απέδωσαν όλες τις στροφές από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού σε ενορχήστρωση του Άλκη Μπαλτά. Πριν τη λήξη της εκδήλωσης ένας από τους συμμετέχοντες ηθοποιούς εισέβαλε με επαναστατικό τρόπο στη σκηνή και διάβασε το ψήφισμα των Επτανησίων για την Ένωση με την Ελλάδα που υπεγράφη στην Κέρκυρα στις 23/9/1863:

 



«Αι νήσοι Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος, Λευκάς, Ιθάκη, Κύθηρα, Παξοί και τα εξαρτήματα αυτών ενούνται μετά του βασιλείου της Ελλάδος, όπως εσαεί αποτελώσιν αναπόσπαστον αυτού μέρος εν μιά και αδιαιρέτω πολιτεία, υπό το συνταγματικόν σκήπτρον της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α’ και των διαδόχων αυτού».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της δαφνοστεφανωμένης Ελλάδας όπως την εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης στο μνημειώδες έργο του "Η Ελλάς ευγνωμονούσα" (1858) που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.



Στην εκδήλωση μετείχε η μεικτή χορωδία Κυθήρων «Κεύθος» υπό την διεύθυνση του Τίμου Λιγνού που ομολογουμένως εκπροσώπησε το νησί μας επάξια. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υφυπουργό Πολιτισμού κα. Άντζελα Γκερέκου και με αρκετούς εκπροσώπους θεσμών και φορέων των Επτανήσων.