Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ο Βαρβιτσιώτης «κατέβηκε» στις μηχανές και απολύει ναυτεργάτες…

Μια νέα απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η οποία μειώνει τις θέσεις εργασίας και την οργανική σύνθεση σε τρεις κατηγορίες ημερόπλοιων επιβατηγών πλοίων, προκαλεί την αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Είχε προηγηθεί πριν από περίπου 15 μέρες μια άλλη απόφαση με την οποία μειώθηκε η οργανική σύνθεση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ιεράπετρα Λ» από 72 σε 25 άτομα.

 Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ναύτες, ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης για να διασφαλίσει τις νέες μειωμένες συνθέσεις στις τρεις κατηγορίες ημερόπλοιων, δημιούργησε μια νέα κατηγορία στο μηχανοστάσιο σε σχέση με την ιπποδύναμη της μηχανής του πλοίου και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα συγκεκριμένα πλοία να εκτελούν μεγαλύτερα δρομολόγια απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Εξηγούν δε ότι σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί σχετική διάταξη, ημερόπλοια να εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των θέσεων εργασίας στο μηχανοστάσιο, έως τώρα για επιβατηγά-τουριστικά πλοία και επιβατηγά-περιηγητικά σκάφη προβλεπόταν εφόσον η μηχανή είχε ιπποδύναμη άνω των 3.000 BHP να υπάρχουν τρεις ναυτικοί στο μηχανοστάσιο. Τώρα προβλέπεται σε πλοία με ιπποδύναμη μηχανής 3.000-5.600 BHP να υπάρχουν δύο ναυτικοί στο μηχανοστάσιο. Για επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες αναψυχής και περιήγησης άνω των 30 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι αφετηρίας ώς τον τελικό προορισμό, συνολικής διάρκειας μικρότερης του 24ωρου, προβλεπόταν ότι σκάφη με ιπποδύναμη μηχανής άνω των 3.000 BHP θα είχαν 4 ναυτικούς. Στο εξής εφόσον η μηχανή έχει ιπποδύναμη 3.000-5.600 BHP θα έχει μόλις δύο άτομα στο μηχανοστάσιο. Τέλος, για τα δρομολογημένα επιβατηγά, καθώς και τα επιβατηγά-τουριστικά πλοία και πλοιάρια που εκτελούν ημερήσια ταξίδια 30 ναυτικών μιλίων, προβλεπόταν ότι εφόσον η ιπποδύναμη της μηχανής ήταν άνω των 3.001 BHP θα υπήρχαν 4 ναυτικοί. Στο εξής, εφόσον η ιπποδύναμη της μηχανής του πλοίου είναι από 3.000-5.600 BHP θα έχει δύο ναυτικούς στο μηχανοστάσιο.
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
----------------------------------------------------------------------