Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Από την Ολλανδία στα Κύθηρα


FOLLOW YOUR  ART Gallery

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Από την Ολλανδία στα Κύθηρα”

Ο Γιώργιος Κόκμα και η δεκαετία 1960

Εγκαίνια: Σάββατο 5 Ιουλίου και ώρα 10:30

Διάρκεια έκθεσης 5/7 εώς 10/7/2014

Η γκαλερί FOLLOW YOUR  ART με στόχο , μεταξύ άλλων την ανάδειξη της πρόσφατης ιστορίας του νησιού παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο Koksma/Bingen.


Ο Γιώργιος Κόκμα (J.M. Koksma, 1907-2004) πολιτικός μηχανικός έφτασε στα Κύθηρα το Μαΐο του 1960, ως επίσημος απεσταλμένος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κατόπιν αίτησης του Σεβασμιότατου Επισκόπου Μελέτιου, όπου ηγήθηκε ομάδας επαγγελματιών και εθελοντών, σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας σημαντικότατα κοινωνικά έργα που θα βοηθούσαν στην πρόοδο του νησιού. Ο Κόκσμα έμελλε να μείνει στο Κύθηρα για όλο το υπόλοιπο της ζωής του, παρόλο που η αποστολή του στο νησί τελείωσε το 1971.

Αρχικός στόχος των φωτογραφιών του Κόκμα και των συνεργατών του ήταν η καταγραφή των εργασιών την περίοδο εκείνη (1960-1971).
Στη γκαλερί Follow Your Art παρουσιάζονται φωτογραφίες που απεικονίζουν τοπία, ανθρώπους, αγροτικές εργασίες, που πέρα από την ιστορική τους αξία παρουσιάζουν και έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα, και για όλο το μήνα Ιούλιο, στον Κυθηραΐκό Σύνδεσμο παρουσιάζονται επιστολές, σχέδια, σελίδες προσωπικών λευκωμάτων, φωτογραφίες και έγγραφα από τη δράση του Κόκμα και των συνεργατών του στα Κύθηρα.
Η παραχώρηση του αρχείου έγινε από κ. Jean Bingen, συνεργάτη του Γεωργίου Κόκμα, και η έκθεση επιχορηγήθηκε από το Nicholas Antony Aroney Trust της Αυστραλίας. Την επιμέλεια την έκανε ο Γιάννης Σταθάτος.


FOLLOW YOUR ART: Καψάλι, Κύθηρα, τηλ: 6973639044