Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Στην τρίτη αναβολή του χειρουργείου κατάλαβε ότι θα 'φύγει'

Ζητούσε να δει τους δικούς του ανθρώπους, νιώθοντας ότι δεν του έχει μείνει πολύς χρόνος. Δυστυχώς, το προαίσθημα του 67χρονου καρδιοπαθούς Δημήτρη Παπαδόπουλου βγήκε αληθινό. 

Στην τρίτη αναβολή του χειρουργείου κατάλαβε ότι θα 'φύγει'

Την περασμένη Κυριακή, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Είχαν προηγηθεί τρεις αναβολές της εγχείρησής του, γιατί ο θεράπων ιατρός και διευθυντής κλινικής φέρεται να είχε ζητήσει «φακελάκι» 1.500 ευρώ.


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε μπαρκάρει από μικρός και εργαζόταν ως μάγειρας σε γκαζάδικα και εμπορικά πλοία. Πέρασε όλη του τη ζωή παλεύοντας με τα κύματα, αλλά τελικά φαίνεται πως τον... νίκησε το «φακελάκι».

Ο ανιψιός του Βασίλης Γιαννακόπουλος αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» τι του είχε ζητήσει αμέσως μετά την τρίτη αναβολή της επέμβασης. «Η όλη κατάσταση τον είχε στρεσάρει πολύ. Είχε καταλάβει ότι θα "φύγει" και μου είχε πει "φέρε το παιδί σου στο νοσοκομείο να το δω", γνωρίζοντας ότι δεν είναι καλά».

«Θα κινηθούμε νομικά για να αφυπνιστεί ο κόσμος από τη δική μας ιστορία», επισημαίνει ο Β. Γιαννακόπουλος, ανιψιός του αδικοχαμένου ναυτικού
«Θα κινηθούμε νομικά για να αφυπνιστεί ο κόσμος από τη δική μας ιστορία», επισημαίνει ο Β. Γιαννακόπουλος, ανιψιός του αδικοχαμένου ναυτικού


Ο συνταξιούχος ναυτικός έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Πατήσια μαζί με την αδερφή και τον αδερφό του. Με τη μικρή σύνταξη που έπαιρνε -η οποία δεν του επέτρεπε να βρει τα χρήματα για το φακελάκι- συντηρούσε και τα δύο άνεργα και ανύπαντρα αδέρφια του. Μια ζωή μες τα καράβια, δεν έκανε παιδιά και οικογένεια. Το τελευταίο μπάρκο ήταν το 2002 κι έκτοτε τα παράτησε.

Του άρεσαν η κιθάρα και το κυνήγι

Σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό, οι πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου αποτέλεσαν την αιτία θανάτου του 67χρονου Δημήτρη Παπαδόπουλου
Σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό, οι πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου αποτέλεσαν την αιτία θανάτου του 67χρονου Δημήτρη Παπαδόπουλου

Αγαπούσε να παίζει την κιθάρα του και να πηγαίνει για κυνήγι στα βουνά. Μολονότι μοναχικός άνθρωπος, που απεχθανόταν τις φωτογραφίες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αγαπούσε τα ανίψια του που έμεναν κοντά του. Τους επισκεπτόταν με τα πόδια, καθώς του άρεσε να περπατάει. «Δύο φορές την εβδομάδα ερχόταν σπίτι μου για φαγητό και καθόταν μαζί μας», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος. Και προσθέτει: «Ηταν άγιος άνθρωπος, φρόντιζε τα αδέρφια του, μας αγαπούσε και πάντα μετά από κάθε ταξίδι μας γέμιζε με δώρα απ' όλο τον κόσμο. Εμένα με είχε παραπάνω και από παιδί του».

Παρόλο που ο συνταξιούχος ναυτικός δούλεψε σκληρά στη ζωή του, δεν του περίσσευαν τα λεφτά και τελικά φαίνεται πως πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι δεν έδωσε φακελάκι. Ο ανιψιός του, Β. Γιαννακόπουλος, είχε μόλις φύγει από το νοσοκομείο όταν του τηλεφώνησαν να τον ενημερώσουν ότι ο θείος του είχε φύγει από τη ζωή.

Οταν επικοινώνησε με τον δεύτερο ιατρό, που τελικά χειρούργησε τον ασθενή, για να μάθει τι είχε συμβεί, η αντιμετώπιση που τον περίμενε ήταν ιδιαιτέρως ψυχρή.

«Περάστε αύριο από το γραφείο μου να τα πούμε» ήταν η απάντηση που πήρε και παράλληλα δηλώνει ότι κανείς δεν τους πήρε από το νοσοκομείο να τους συλλυπηθεί. «Τον είχαν 2 ώρες στο κρεβάτι της εντατικής, σκεπασμένο με ένα σεντόνι και δίπλα του ήταν δύο ασθενείς που έδιναν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Αυτό είναι το σύστημα υγείας που έχουμε», λέει ο κύριος Γιαννακόπουλος.

Η οργή του ξεχειλίζει για τον άδικο χαμό του θείου του. Καταγγέλλει ότι οι τρεις αναβολές του χειρουργείου στάθηκαν μοιραίες και διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ιατρού και παντός υπευθύνου.

Αναμένει το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, ώστε να διακριβωθεί αν η αναβολή του χειρουργείου επί 18 ημέρες συνέβαλε ή όχι στον θάνατο του συνταξιούχου.
«Θα κινηθούμε νομικά γιατί μας ενδιαφέρει να αφυπνιστεί ο κόσμος από τη δική μας ιστορία και να ξεκινήσει να καταγγέλλει παρόμοια περιστατικά. Να καταργηθεί επιτέλους το φακελάκι», τονίζει ο συγγενής του συνταξιούχου ναυτικού.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Λευτέρης Μπιντέλας-Μαρία Ψαρά
---------------------------------------------------------------------


Στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς αντιμέτωποι με τη Λερναία Υδρα της διαφθοράς
Μπλεγμένοι στα δίχτυα ασύδοτων γιατρών βρίσκονται καθημερινά δεκάδες πολίτες που αναζητούν ιατρική βοήθεια στα δημόσια νοσοκομεία. Οι καταγγελίες για τα φακελάκια ολοένα και πληθαίνουν, φέρνοντας στο φως περιστατικά όπως αυτό του άτυχου καρδιοπαθούς συνταξιούχου που απασχόλησε την επικαιρότητα.

Στη συστηματική καταγραφή της ιστοσελίδας «Εδωσα Φακελάκι», που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να συλλέγει τα απίστευτα περιστατικά, από τις 1.766 καταγγελίες οι 1.097 ήταν για «λάδωμα γιατρών»! Το ποσό των περιστατικών δε, που περιγράφονται από τους πολίτες, φθάνει στο δυσθεώρητο ύψος του 1.934.012 ευρώ! Περίπου 2.000 ευρώ το... κεφάλι, μέσος όρος!

Ερευνα - καταπέλτης
Πρώτα σε διαφθορά είναι τα νοσοκομεία, σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα της «Διεθνούς Διαφάνειας». Μέσα σε έναν χρόνο το «χρηματίζειν» αυξήθηκε 5% στον χώρο της Υγείας.
Οι 339 πολίτες, δηλαδή το 50% αυτών που ερωτήθηκαν (678 άτομα), κατήγγειλαν ότι τους ζητήθηκαν χρήματα, είτε για να γίνει μια επέμβαση είτε για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση και φυσικά για φακελάκι. Το 7,7% των περιστατικών ήταν αμιγώς για φακελάκια! Το «Εδωσα Φακελάκι» καταγράφει χαρακτηριστικά:

Ιούλιος 2014 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: «Επέμβαση αφαίρεσης όγκου. Μετά την επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο πήγα στο ιδιωτικό ιατρείο του χειρουργού και έδωσα φακελάκι 700 ευρώ».

Αύγουστος 2008 στην Αθήνα: «Και η δεύτερη εγκυμοσύνη είχε τους ίδιους όρους με την πρώτη! Ολα πήγαν καλά, στην ώρα τους και μόνο με 1.000 ευρώ».

Απρίλιος 2006 στην Αθήνα: «Εκανα επέμβαση διπλού μπάι-πας με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το βιβλιάριό μου..., έδωσα φακελάκι 7.000 ευρώ στον γιατρό».

Δεκέμβριος 2011: «Χειρουργός στο ΝΙΜΙΤΣ μέσα στο δωματιάκι που αλλάζουν τις γάζες ζήτησε ευθαρσώς 2.000 ευρώ για επέμβαση κήλης». Ο «τιμοκατάλογος» στα νοσοκομεία συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα λόγω κρίσης έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ενώ το 2011 η τιμή για μια επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούσε από 100 ευρώ και μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 30.000 ευρώ, το 2012 οι τιμές για επέμβαση ή εγχείρηση ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τις 20.000 ευρώ.
-----------------------------------
Πηγή: Έθνος-Βίβιαν Μπενέκου
-----------------------------------