Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    Πειραιάς 4 -7- 2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ.Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κώδ:. 18531
Τηλέφ.: 213-2073723
FAX: 210-41 19 802

                                               

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε την υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλ. Σούτσου, για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα, συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ που θα χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο αφορά στην ανέγερση της Νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου, σε οικόπεδο παρακείμενο του υπάρχοντος Μουσείου - Εργαστηρίου του μεγάλου γλύπτη, συνολικού εμβαδού 2.682,56μ2, στη θέση «Πλακάκια» της Αίγινας, συνολικής δόμησης 1072,79μ2.
Στην νέα πτέρυγα του Μουσείου θα εκτεθούν τα μνημειακά γλυπτά του Καπράλου, τα ξύλινα αετώματα που εμπνέονται από την Ολυμπία, τα χάλκινα, τα ζωγραφικά και βιτρίνες με τερακότες.
Ιδιαίτερη παράμετρο για τον σχεδιασμό του έργου αποτελεί η εφαρμογή ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού με βάση το συνδυασμό βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με ευφυείς μηχανολογικές εγκαταστάσεις, που συνεπάγεται ενεργειακή οικονομία, μείωση λειτουργικού κόστους, περιβαλλοντικό και κοινωνικό σεβασμό, αλλά και εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών χρήσης του κτιρίου.
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Αίγινας και της ευρύτερης περιοχής με την στέγαση στη νέα πτέρυγα του μουσείου των 500 έργων του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, που εμπνέονται δημιουργικά από την Αρχαιότητα, και τα οποία μαζί με άλλα 2000 μικρογλυπτά, σχέδια, πίνακες, τερακότες και κεραμικά, αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το Μουσείο Καπράλου μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα της τουριστικής περιήγησης Ναός Αφαίας - Αρχαιολογικό Μουσείο - Μουσείο Καπράλου, αποδεικνύοντας ότι η Αρχαιότητα παραμένει ζωντανή στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Η εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και η εγκατάσταση ευφυών μηχανολογικών εγκαταστάσεων μειώνει το λειτουργικό κόστος, εξασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες χρήσης του κτιρίου και αναδεικνύει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό σεβασμό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, δήλωσε σχετικά:
«Μετά από σκληρή δουλειά τριών ετών για την ολοκλήρωση των μελετών, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ενός τόσο σημαντικού έργου Πολιτιστικού είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τα Νησιά μας και ιδιαίτερα την Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.
Με το έργο αυτό ανταποκρινόμαστε στο χρέος μας και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε ένα μεγάλο Έλληνα Γλύπτη, τον Χρήστο Καπράλο που παρέδωσε στις επόμενες γενιές μοναδικές δημιουργίες. Με την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου, ολοκληρώνεται το πολιτιστικό τρίγωνο που συμπεριλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Ναό της Αφαίας και πλέον η Αίγινα μπορεί να πρωταγωνιστεί στη σύγχρονη Ελλάδα των Πολιτιστικών διαδρομών. ».