Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σχέδιο απαλλαγής φορολογουμένων από τον ΦΠΑ

Την απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό ετήσιο τζίρο προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το "πράσινο φως" από το 2006, για εξαίρεση επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογουμένους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. 


Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως αυτή την εξαίρεση. Όλοι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες εγγράφονται υποχρεωτικά και είναι υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τον ετήσιο τζίρο τους. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει ένα απλοποιημένο σχέδιο φορολόγησης μικρών επιχειρήσεων κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο τζίρου, όπου οι φορολογούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν ΦΠΑ σε εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ούτε να πιστώνουν ΦΠΑ σε δαπάνες που πραγματοποιούν και όπου δεν απαιτείται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μαυραγάνη, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα σενάρια που προβλέπουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί μεταξύ των 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ και στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200.000.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα! Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200.000.000 ευρώ!

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ. Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ, θα μπορούν να το πράξουν. Δηλαδή η συμμετοχή τους θα είναι προαιρετική.
----------------------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------------------