Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03-07-2014

Ο Βουλευτής Πειραιά και Τομεάρχης Υγείας των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας χθες στη Βουλή, ως εισηγητής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται σε πολλές αλλαγές και σε πολλά θέματα του χώρου της Υγείας, μεταξύ άλλων τόνισε:
 
Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έπρεπε να έρθουν σε ένα Νομοσχέδιο, γιατί κάποια θέματα από αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη. Σήμερα, χρειάζονται αλλαγές στην Υγεία, για να μην πω ότι επιβάλλονται, που θα λειτουργήσουν, όμως, για τη βελτίωση των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.
Σήμερα, η Ψυχική υγεία του λαού, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ. Δυστυχώς όμως, έχει υποβαθμιστεί, έχουν κλείσει Νοσοκομεία και οι ασθενείς υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει η ανάλογη ευαισθησία για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα.
 Ως προς την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, θέλω να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να παρέχεται βοήθεια με κάθε κατάλληλο τρόπο για τεκνοποίηση. Αυτό διότι, ο Ελληνικός πληθυσμός τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει μειωθεί αρκετά και λόγω της μη γέννησης παιδιών αλλά και λόγω απώλειας μεγάλου αριθμού ατόμων, λόγω της υποβάθμισης των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας.
Το ΕΚΑΒ σήμερα, ενώ πρέπει να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα, για το καλό των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα έχουν σχέση με την έλλειψη προσωπικού αλλά και ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενών, να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία τους αλλά και στη ζωή τους.  Ακόμη, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρέπει να αποκτήσουν το ανάλογο προσωπικό, διότι σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργούν όλες οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και πολλές φορές αυτό αποβαίνει εις βάρος των βαριά πασχόντων.
Ως προς την μεταρρύθμιση, τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. να λειτουργούν απογευματινές ώρες με εξωτερικά ιατρεία, διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιωτικώς ή μέσω Ασφαλιστικής Εταιρείας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους οικονομικά αδυνάτους. Στην αλλαγή αυτή είναι αντίθετος και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών Ιατρών. Αυτό διότι, θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες ή που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων και θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία οι οικονομικά αδύναμοι. Με την τακτική αυτή δίνεται λάθος μήνυμα σε λάθος εποχή, σε εποχή οικονομικής κρίσης. Τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. πρέπει να αποκτήσουν σωστή επάνδρωση, τόσο σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε αναλώσιμο υλικό, ώστε να μην παραμένουν κλειστές πολλές χειρουργικές κλίνες και να μην υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Ένας κρατικός φορέας, όπως είναι τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., πρέπει να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο για την υγεία όλων των πολιτών. Δεν επιτρέπεται όποιος πληρώνει να εξυπηρετείται αμέσως και όποιος δεν έχει να πληρώσει να ταλαιπωρείται πολύ και αυτό να αποβαίνει εις βάρος της υγείας του.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε:
Όλες αυτές οι αλλαγές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη. Και εδώ να τονίσω, ό,τι αλλαγή γίνεται για το καλό των πολιτών – ασθενών, το ψηφίζω. Ό,τι όμως γίνεται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και αποβαίνει εις βάρος των πολιτών, το καταψηφίζω.