Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Θα μπορούσε άραγε να αναπτυχθεί και στα Κύθηρα ο θεσμός για "ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙ" ;;;;;

Θαλάσσιο ταξί
Ως θαλάσσιο ταξί ή θαλάσσιο λεωφορείο αναφέρεται το σκάφος το οποίο παρέχει υπηρεσίες μαζικής μεταφοράς, συνήθως σε αστικό περιβάλλον. Η υπηρεσία μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές στάσεις, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο ενός συμβατικού λεωφορείου, ή στάσεις έπειτα από αίτηση των επιβαινόντων σε διαφορετικά σημεία, λειτουργώντας όπως ένα ταξί.


Στη Βόρεια Αμερική οι δύο ονομασίες είναι περίπου συνώνυμες, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο ο όρος θαλάσσιο ταξί συνήθως περιορίζεται στη χρήση ενός σκάφους που επιχειρεί κατά παραγγελία και το θαλάσσιο λεωφορείο σε ένα σκάφος που επιχειρεί βάσει προγράμματος.

Τα θαλάσσια ταξί συχνά βρίσκονται σε μαρίνες και λιμάνια και παρέχουν πρόσβαση σε σκάφη και παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά.

Προσμετρώντας τα πολλά μίλια των Κυθηραϊκών ακτών και λαμβάνοντας υπ.όψιν :

1) Την μη προσβασιμότητα αρκετών φανταστικών ακτών προορισμών σε πολλά σημεία του νησιού

2) Τον εξαιρετικό καταδυτικό πλούτο που βρίσκεται σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές

3) Την δημιουργία απασχόλησης αρκετών οργανωμένων επαγγελματιών στον συγκεκριμένο κλάδο

4) Την κατά καιρούς εκφρασθείσα επιθυμία αρκετών επισκεπτών του νησιού για ύπαρξη παρόμοιας υπηρεσίας

Πιστεύουμε ότι είναι ένα τουριστικό πεδίο που ελλείπει παντελώς στα Κύθηρα εξαιρουμένου του Glass Bottom του Σπύρου στο Καψάλι.

Βέβαια πάντα μιλάμε για μικρότερα σκάφη και διαφορετικής χρήσεως και φυσικά μικρών διαδρομών και με διαφορετικά λιμάνια εκκίνησης. Όπως π.χ. στο Διακόφτι - Αυλαίμωνα - Αγ.Πελαγία η και όπου αλλού χρειάζεται.

Πιο κάτω δημοσιεύουμε το σχετικό φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως με όλες τις σχετικές διατάξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το επάγγελμα είναι ήδη ανήκει στα ανοικτά επαγγέλματα.

Ακόμη υπενθυμίζουμε ότι όλα τα υπόλοιπα νησιά, της περιφερειακής ενότητας νήσων Αττικής, διαθέτουν την αντίστοιχη τουριστική υπηρεσία και μπορεί να αντληθούν πολλές εμπειρίες από αυτούς τους επαγγελματίες για την ίδρυση αντίστοιχης υπηρεσίας στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

Ίσως δε μπορεί και να αποτελέσει και την βάση για την έναρξη επικοινωνίας με την Ελαφόνησσο, ειδικά δε της Ελαφονήσσου με το βόρειο τμήμα του νησιού μας.

Για όλα τα πράγματα χρειάζεται μια αρχή και λίγο θάρρος και ποτέ δεν είναι αργά.

 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙ 
-----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------