Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

«Κύριε Σαμαρά, τράβα, λίγο, το αυτί στην Τράπεζα Πειραιώς!»


“ Ακούμε εδώ και 3-4 χρόνια όλους σας να μιλάτε για ανάπτυξη και ειδικά μέσω του πρωτογενή τομέα... Θα είμασταν ευχαριστημένοι, εάν τα θέματα και τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια μας, βάδιζαν έστω και με ρυθμούς χελώνας... ”

Οι Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας επισημαίνουν σε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι Τραπεζικός δανεισμός, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η υπερφορολόγηση των αγορτών , η υποχρηματοδότηση και το εκβιαστικό  χαράτσι της GAIA υπονομεύουν αμείλικτα τον πρωτογενή τομέα. «Η Λακωνία μπορεί και θέλει» αλλά χρειάζεται στήριξη από την Κυβέρνηση. Καλεί μάλιστα τον Πρωθυπουργό να «τραβήξει λίγο το αυτί, στην Τράπεζα Πειραιώς» για τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζει τους Έλληνες αγρότες.

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καρκαμπάσης στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης (4/7/14) οι Λάκωνες Βιοκαλλιεργητές αναφέρουν:

«Αξιότιμοι Κύριοι,
Δια της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα θέματα που απασχολούν την Ένωση μας εδώ και αρκετό διάστημα. Παρά τις όλες προσπάθειες μας σε Τοπικό, Περιφερειακό και Αθηνοκεντρικό επίπεδο τα προβλήματα παραμένουν.

Κύριοι, ακούμε εδώ και 3-4 χρόνια όλους σας να μιλάτε για ανάπτυξη και ειδικά μέσω του πρωτογενή τομέα. Ίσως όμως δεν έχετε την σωστή πληροφόρηση με το τι συμβαίνει με τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης σε επίπεδο Αιρετής Περιφέρειας καθώς και σε επίπεδο Αποκεντρωμένης. Σας ενημερώνουμε ότι θα ήμασταν ευχαριστημένοι, εάν τα θέματα και τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια μας, βάδιζαν έστω και με ρυθμούς χελώνας.

Δυστυχώς για εμάς, η ΔΑΟΚ Λακωνίας καθώς και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια είναι στελεχωμένες με τρεις υπαλλήλους έκαστη, οι οποίοι έχουν να ασχοληθούν και να διεκπεραιώσουν χιλιάδες φακέλους που αφορούν Νέους Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιοκαλλιεργητές, Άδειες κτηνοτρόφων για σταυλικές εγκαταστάσεις, Αγρότες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, φακέλους πληρωμών κ.α. Αποτέλεσμα αυτού, και συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατικής διαδικασίας, όλα τα ανωτέρω να βαλτώνουν. Οι υπεύθυνοι από πλευράς Περιφέρειας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι δεν μπορούν να πιέσουν τους λίγους υπαλλήλους που υπηρετούν, λόγω του ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν τυχόν γίνει κάποιο λάθος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν το 2009 προσπαθούν να πληρωθούν 2η και 3η δόση εδώ και 15 μήνες, οι δε φάκελοι των Βιοκαλλιεργητών (υπογραφή συμβάσεων) παραμένουν όνειρο απατηλό εδώ και 3 χρόνια, με αποτέλεσμα οι Αγρότες να ζημιώνονται και οι χαμηλές απορροφήσεις να οδηγούν σε κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων .

Αξιότιμοι Κύριοι, με τα δεδομένα αυτά δεν υπάρχει ανάπτυξη στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, οι δε συνάδελφοι Αγρότες έχουν εξαντλήσει όλα τους τα περιθώρια, βρίσκονται σε απόγνωση και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η υπερφορολόγηση των αγροτών, η μη χρηματοδότηση επενδύσεων και καλλιέργειας από την Τράπεζα Πειραιώς, το χαράτσι που επιβλήθηκε από την GAIA για τις δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης Αγροτών (επισημαίνω ότι μόνο από την Λακωνία πληρώθηκαν 1.200.000,00€ εκβιαστικά και με την απειλή προς τους αγρότες της μη πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης), όπως εκβιαστικά ζητήθηκε η υπογραφή εξουσιοδότησης προς την GAIA να διαχειρίζεται έως το 2020 τα δικαιώματα των Αγροτών, μέρος των οποίων εισέπραξε καταπατώντας τις Οδηγίες της Ε.Ε. Η αύξηση του κόστους τα τελευταία χρόνια σε ενέργεια, πετρέλαιο, διόδια, λιπάσματα, φυτοπροστασία από 30% έως 50% και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν την καλλιέργεια απαγορευτική σε εμάς τους βιοκαλλιεργητές ακόμη περισσότερο. Πίσω από όλα αυτά είναι η τράπεζα Πειραιώς, η οποία εν μια νυκτί μετέτρεψε μονομερώς τα παλαιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας από Καλλιεργητικά και Επιχειρηματικά σε Καταναλωτικά με δυσβάσταχτο επιτόκιο. Δεν νομίζετε ότι τους δώσατε πολλά δικαιώματα και ότι ήρθε η ώρα να τους βάλετε στην θέση τους τραβώντας τους λίγο το αυτί! Στο κάτω κάτω η αναχρηματοδότηση των τραπεζών, προέρχεται από χρήματα που επιβαρύνεται ο λαός μας και κατ’ επέκτασιν και εμείς οι Αγρότες. Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποδέχεται την νομοθεσία που ισχύει για τους Αγρότες, λέγοντας ότι αυτοί έχουν την δική τους πολιτική, ενώ εμείς θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους; Ποιος διοικεί τέλος πάντων αυτήν την χώρα, οι Τράπεζες ή η Κυβέρνηση;

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε τα θέματα με προσοχή και ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας. Οφείλετε και πρέπει να κρατήσετε ζωντανό τον πρωτογενή τομέα προς όφελος των Ελλήνων και ακόμα ειδικότερα τον, μέχρι σήμερα κατατρεγμένο, τομέα των Βιοκαλλιεργητών. Ο Θεός μας χάρισε απλόχερα τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας από όλους τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα μπορεί να είναι ποιοτική και η Λακωνία και θέλει και μπορεί!!

Κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας καθώς και για τις αναμενόμενες ενέργειες και παρεμβάσεις σας και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».
-----------------------------
Πηγή: notospress.gr
-----------------------------