Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Απάτη με φίλτρα αιμοκάθαρσης - Αξίζουν 5 ευρώ και τιμολογούνται 50 ευρώ

Απάτη με φίλτρα αιμοκάθαρσης - Αξίζουν 5 ευρώ και τιμολογούνται 50 ευρώ
 
Νέο μεγάλο σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας αποκαλύπτεται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ήδη υπάρχει η παρέμβαση του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος έχει δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει καρτέλ που κρατά σε εξωφρενικά υψηλές τιμές τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν ακόμη και υποθέσεις δωροδοκίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος)

Πριν την εισαγγελική παραγγελία, προηγήθηκε σχετική καταγγελία από την πρώην διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Στο υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού έφτασαν δεκάδες έγγραφα που προειδοποιούσαν ότι υπάρχει κύκλωμα που ανεβάζει τις τιμές και αποκάλυπταν την απάτη.
 
Όπως καταγγέλλεται, με πραγματική αξία αγοράς 5 ευρώ, διαπιστώνεται ότι την τελευταία 4ετία, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης τιμολογούνται μεταξύ 30 και 50 ευρώ το καθένα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που τα ίδια υλικά πωλούνται από 5 έως 7 ευρώ σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μόνο σε δύο περιπτώσεις στο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 150.000 και 80.000 ευρώ, αντίστοιχα
 
Στο «μικροσκόπιο» του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού θα μπουν οι συμβάσεις προμηθειών όλων των νοσοκομείων της πόλης από το 2010 μέχρι σήμερα και θα κληθούν να καταθέσουν οι διοικήσεις τους, γιατροί, όπως επίσης υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν ακόμη και μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις κι αρκετά ακόμη...
 
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, θα ερευνηθεί η δράση «κυκλώματος» γιατρών, που εκμεταλλευόμενο την κατάσταση με τις αιμοκαθάρσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στέλνει με «ευνοϊκούς» όρους νεφροπαθείς σε ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης
-----------------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------------