Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Διευκρινήσεις σχετικά με Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α 118/15-5-2014) Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις.





ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ



ΘΕΜΑ : Παροχή διευκρινίσεων διατάξεων του ν. 4264/2014. 

    Σας πληροφορούμε ότι, στο ΦΕΚ 118 Α, της 15ης  Μαϊου 2014, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4264, όπου, με τον οποίο ρυθμίζεται η άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος.
    Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, ήτοι της άσκησης του υπαίθριου εμπορίου, πλανόδιου και στάσιμου και των υπαίθριων αγορών (εμποροπανηγύρεων, κυριακάτικων κ.λ.π.) και προκειμένου για την καλύτερη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, λαμβάνοντας δε υπ’όψιν και σχετικά έγγραφα φορέων για διευκρινίσεις,  σημειώνουμε τα εξής:
 
1.Εκκρεμούσες αιτήσεις πωλητών υπαίθριου εμπορίου:
Όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση,  πριν τη δημοσίευση του ν.4264/2014, ήτοι την 15-05-2014, να αποκτήσουν την ιδιότητα του παραγωγού γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, μελισσοκομικών, νωπών αλιευτικών προϊόντων, νωπών αλιευτικών προϊόντων από ιχθυοκαλλιεργητές παραγωγούς και παραδοσιακών ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνημάτων, καλλιτεχνημάτων και έργων τέχνης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδίας παραγωγής, και εκκρεμεί η αίτησή τους χωρίς υπαιτιότητα τους, οι σχετικές βεβαιώσεις  χορηγούνται με την προϊσχύουσα διαδικασία (άρθρο 6 του Π.Δ. 254/2005).

2. Υφιστάμενες άδειες πωλητών υπαίθριου εμπορίου
Όλες οι υφιστάμενες άδειες πωλητών υπαίθριου εμπορίου, στάσιμου και πλανόδιου, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών σε παραγωγούς, οι οποίοι δεν κατέχουν άδεια λαϊκής αγοράς, που είχαν εκδοθεί πριν την εφαρμογή του νόμου, ανεξάρτητα εάν έληξε η ισχύς τους, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι της συνταξιοδότησης των δικαιούχων (παρ.1 του άρθρου 39 του Ν.4264/2014) εφόσον διατηρούν την ιδιότητα του παραγωγού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Παραγωγοί που δεν διαθέτουν άδεια λαϊκής αγοράς

- Οι παραγωγοί των γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, μελισσοκομικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους εντός του χώρου του κτήματός τους, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη άδεια υπαίθριου εμπορίου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας κ.λ.π.).

-Οι παραγωγοί νωπών αλιευτικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην παραλία εκφόρτωσής τους ή μέσα από το αλιευτικό σκάφος χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη άδεια υπαίθριου εμπορίου και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας κ.λ.π). Το ακριβές σημείο πώλησης καθορίζεται κάθε φορά από την κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή.

-Οι παραγωγοί ιχθυοκαλλιεργητές νωπών αλιευτικών προϊόντων δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους εντός του χώρου της παραγωγικής τους δραστηριότητας και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από νομοθετήματα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας κ.λ.π).

-Οι παραγωγοί ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνημάτων, καλλιτεχνημάτων και έργων τέχνης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας δύνανται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χώρους , που θα καθορίζονται από τον οικείο Δήμο.

4. Συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις (παρ.1 άρθρου 26 και παρ. 4 άρθρου 39 του Ν. 4264/2014).
 Για τη συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις που διενεργούνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, σε παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις, που τελούνται μία φορά το χρόνο, σε πασχαλινές και σε χριστουγεννιάτικες αγορές, από της εκδόσεως του νόμου έως την 31η/12/2014 οι δραστηριοποιούμενοι ακολουθούν τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζονται σύμφωνα με το ν. 3463/2006.
                                                      

Ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Εμπορίου


Χρήστος Μπανός