Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

40.000 παράνομα καταλύματα κάνουν ζημιά στον τουρισμό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος επισημαίνοντας πως η ενοικίαση παράνομων καταλυμάτων εξελίσσεται σε... πληγή για τον ελληνικό τουρισμό, με τις απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, ερωτώμενος για το θέμα απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα λειτουργούν τουλάχιστον 40.000 με 45.000 παράνομα καταλύματα, με τους ιδιοκτήτες τους να αδιαφορούν για τα βαριά πρόστιμα που υπάρχουν.

«Παρά τις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΤ για ένταξη αυτών των καταλυμάτων σε καθεστώς νομιμότητας, οι ιδιοκτήτες μόνο 3.000 από αυτά ανταποκρίθηκαν. Οι υπόλοιποι, παρά το πρόστιμο των 50.000 ευρώ κάθε φορά που θα ελεγχθούν ως παράνομοι, εξακολουθούν να προτιμούν την παρανομία» σημειώνει ο κ. Τσακίρης.

Ο Σπύρος Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ξεμοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκτιμά σε δηλώσεις του ότι το φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων -που λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα ξενοδοχεία- δεν καταπολεμάται επαρκώς.

«Στα παράνομα καταλύματα κατευθύνεται μέρος του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος της χώρας και για τον λόγο αυτόν, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση των οικονομικών εσόδων της χώρας» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλιατσάτος.

Σε πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ στην Κεφαλονιά ανακάλυψε τουλάχιστον 300 παράνομα καταλύματα. «Πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο που έρχονται οι πτήσεις και η αίθουσα είναι γεμάτη από άτομα που θα τα κατευθύνουν στα παράνομα, τις περισσότερες των περιπτώσεων, καταλύματα» προσθέτει ο ίδιος.

«Αιμορραγεί» το τουριστικό συνάλλαγμα

Ο Νικόλας Κελαϊτίδης από τον ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων μίλησε για αιμορραγία τουριστικού συναλλάγματος, σημειώνοντας πως τα παράνομα καταλύματα που λειτουργούν χωρίς τιμολόγια είναι κατά 23% πιο ανταγωνιστικά από τους νόμιμους επιχειρηματίες, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία του κλάδου των τουριστικών πρακτόρων της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κελαϊδίτης επισημαίνει την επέκταση της παράνομης αυτής δραστηριότητας και στον κλάδο των ξεναγήσεων. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες προσφέρουν και ξεναγήσεις... μετά φιλοδωρήματος, όπως εξηγεί, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι εκ του νόμου προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας έχουν προβεί σε καταγγελίες, στον ΕΟΤ, ΣΔΟΕ κ.λπ., χωρίς μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όπως σημειώνουν.
--------------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
--------------------------------