Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

4 ευκαιρίες απασχόλησης για 117.000 ανέργους

4 ευκαιρίες απασχόλησης για 117.000 ανέργους
Τέσσερα νέα Προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης για 117.000 ανέργους, προκειμένου να ενταχθούν στην Αγορά Εργασίας, θέτει σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Πρόκειται για Προγράμματα, που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 - 2020), ενώ τα τρία απ' αυτά θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ και το ένα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. 

Το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ, τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες έναρξης της υποβολής αιτήσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στα Προγράμματα.

Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

1. Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Νέους Ανέργους έως 29 Ετών» - Voucher - το οποίο θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης σε 50.000 ανέργους, της προαναφερόμενης ηλικίας, στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, από τις θέσεις, οι 12.000 αφορούν νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών και οι 38.000, νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών. 
Βασική προϋπόθεση για να πάρει μέρος κάποιος στο Πρόγραμμα είναι να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή όχι.
Θα υλοποιηθεί από τη Γ.Γ. Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από την εφαρμογή ανάλογων Προγραμμάτων, τα προηγούμενα χρόνια, ο ένας στους τρεις εργαζόμενους που βρήκε εργασία, προσλήφθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση στην οποία εκπαιδεύτηκε.

2. Μικτό Πρόγραμμα για 16.000 Ανέργων Χαμηλών Προσόντων και Δεξιοτήτων.

Περιλαμβάνει κατάρτιση, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση προσόντων και ένα διάστημα εγγυημένης απασχόλησης.

Υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.

3. Επαναπροκήρυξη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για επιπλέον 50.000 ανέργους, που θα απασχοληθούν σε Ο.Τ.Α. και Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι & Περιφέρειες) και άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα.

4. Πρόγραμμα Επιδότησης 1.000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων με καινοτόμες δραστηριότητες.

Η επιδότηση του ΟΑΕΔ φθάνει τα 10.000 Ευρώ.

Επισημαίνεται, από τα Προγράμματα αυτά, ήδη, έχουν υπογραφεί σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για: α) το Πρόγραμμα των 16.000 ανέργων και β) το Πρόγραμμα των 50.000 ανέργων.
-------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
-------------------------------