Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εληξε η απεργία της ΠΝΟ - κανονικά ο απόπλους από την Πέμπτη


Να τερματίσει την απεργία της αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Ετσι τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται κανονικά από την Πέμπτη στις 6 το πρωί.

Ωστόσο, στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν ότι πολλά από τα θέματά τους, όπως αυτό της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί και θα επανέλθουν με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.
 Οπως αναφέρει, «δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα, αλλά ανασυντάσσεται και αξιοποιώντας την πείρα που αποκόμισε από την απεργία αυτή, προχωρεί με μεγαλύτερη δυναμική και αποφασιστικότητα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της».


«Το μήνυμα που στέλνει η τωρινή απεργιακή μας κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι νομοσχέδια-λαιμητόμοι που σφαγιάζουν το ιερό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της απεργίας των ελλήνων ναυτεργατών δεν πρόκειται στην πράξη να περπατήσουν, γιατί κυβέρνηση και εφοπλιστές θα βρουν απέναντί τους σαν μια γροθιά όλους εμάς τους έλληνες ναυτεργάτες.

Καλούμε την εργοδοσία και την κυβέρνηση να κάνουν τον απολογισμό τους, να αφήσουν τα παιχνίδια και 'τερτίπια' σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου μας και να ενσκήψουν με σοβαρότητα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Εμείς δώσαμε δείγμα γραφής, πώς εννοούμε τον ουσιαστικό διάλογο και τους αγώνες, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Σειρά τους να πράξουν το ίδιο» αναφέρει η ΠΝΟ.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχε συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΝΟ για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα που έχουν λήξει από το τέλος του 2013. Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.

Το πρωί η διοίκηση της ΠΝΟ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο προκειμένου να μπορούν να δεσμευθούν χρήματα των επιδοτήσεων από τις άγονες γραμμές για να πληρώνονται τα απλήρωτα πληρώματα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τα πλοία που εκτελούν άγονες γραμμές και τα χρήματα θα μπορούν να δεσμεύονται από το νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου-Ναυτική Εργασία» και το διακριτικό τίτλο «ΟΝΝΕ» που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου και περιέχεται ως άρθρο στο νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις».

Στο μεταξύ, ακτοπλόοι, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους στη ρύθμιση που αφορά το «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις επείγουσες και διαρκείς ανάγκες των νησιωτών.

Τόνισαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αόριστη, καθώς με αυτήν καταργείται η ελεύθερη δρομολόγηση, η χρήση περιουσίας ιδιωτικών εταιρειών, ενώ δεν αναφέρεται ποιος πληρώνει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το πλήρωμα, τις υποχρεώσεις προς τρίτους και ποιος έχει την ευθύνη.

Στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης έγινε συγκέντρωση των ναυτεργατών στο πλοίο «European Express» και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Αντιδράσεις από την Κρήτη

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με αντιπροσωπεία των αγροτών ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον υπουργό για να βρεθεί λύση. Δεν γίνεται να είμαστε σε ομηρία για μια ακόμη χρονιά, λύση πρέπει να βρεθεί και με τις ενέργειες όλων μας πιστεύω ότι αυτό θα γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της απεργίας της ΠΝΟ ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας, λέγοντας ότι «μια παρατεταμένη απεργία θα δημιουργήσει τεράστια κρίση και θα ισοδυναμεί με όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο».
-----------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
-----------------------