Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Για πρώτη φορά κανόνες και κριτήρια διαχείρισης της δυναμικότητας των σφαγείων

Με Απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, καθορίζεται για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο με τα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων (π.χ. αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι). 
 
Συγκεκριμένα, οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών αποφασίζουν για τον υπολογισμό της δυναμικότητας - της μέγιστης ετήσιας ποσότητας κρέατος η οποία μπορεί να παραχθεί σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο - κατά την διαδικασία ίδρυσης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης αυτών λαμβάνοντας υπόψη, παραμέτρους που σχετίζονται με:
 
  1. Τις διαστάσεις των σταυλικών χώρων παραμονής των ζώων πριν τη σφαγή με γνώμονα το σεβασμό της ευζωίας των ζώων.
  2. Τη διαμόρφωση των ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων, με σκοπό την απόκτηση της επιθυμητής θερμοκρασίας από τα σφάγια.
  3. Τον μηχανολογικό εξοπλισμό των σφαγείων (ωριαία δυναμικότητα κάθε γραμμής σφαγής, χρόνος αφαίμαξης ανά σφάγιο, χρόνος παραμονής στη δεξαμενή ζεματίσματος για τα χοιρινά, μήκος της γραμμής σφαγής, τις κατ’ έτος ημέρες λειτουργίας του σφαγείου και τις τυχόν βάρδιες λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό).
  4. Τη διαχείριση των ημερησίως παραγόμενων, από τα σφαγεία, ζωικών υποπροϊόντων.
 
Σε κάθε περίπτωση, η υπολογιζόμενη δυναμικότητα, δεν επιτρέπεται να υπερβεί τη δυναμικότητα η οποία έχει καθορισθεί σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
 
Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωσε:
 
«Για πρώτη φορά θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια που καθορίζουν τις βασικές παραμέτρους διαμόρφωσης της δυναμικότητας των σφαγείων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της ζωικής παραγωγής με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη διακίνηση ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων ζωικής προέλευσης».
---------------------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------------------