Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Για «μαύρο» Πάσχα ετοιμάζονται οι ναυτικοί της εταιρείας ΝΕΛ- Και πολλοί άλλοι ναυτεργάτες, όπως του πλοίου "Θησέας"!!!

Απλήρωτοι για μήνες παραμένουν οι ναυτικοί των πλοίων της εταιρείας ΝΕΛ, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των πληρωμάτων βρίσκεται υπό καθεστώς εγκατάλειψης χωρίς καμία στοιχειώδη μέριμνα και φροντίδα. Αυτά καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), όπως επίσης ότι οι ελάχιστες αποδοχές που καταβλήθηκαν στα πληρώματα των πλοίων «Euroepan Express» και «Θεόφιλος» είναι στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, ενώ στα υπόλοιπα και ιδιαίτερα στα υπό επισκευή δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στα τρία επισκευαζόμενα πλοία («Aqua Maria», «Aqua Jewel», «Μυτιλήνη») η μεγάλη πλειονότητα των πληρωμάτων απέχει από την εργασία για διάστημα πάνω από 20 ημέρες.  

Οπως κάνει γνωστό η ΠΕΝΕΝ, «η διοίκηση της ΝΕΛ παραπέμπει για την καταβολή και την εξόφληση των ναυτεργατών στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εδώ και μερικές ημέρες υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τη ΝΕΛ για την εξυγίανση της εταιρείας αλλά έως τώρα δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ. 

Το ΥΝΑ αδρανεί, ο συλλογικός φορέας της πλοιοκτησίας (ΣΕΕΝ) δηλώνει ότι η ΝΕΛ δεν είναι στις τάξεις του και η διοίκηση της ΠΝΟ επαναπαύεται στις αόριστες υποσχέσεις, που αποδεικνύεται ότι είναι αέρας κοπανιστός».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας πρόσφατα πέρασε ρύθμιση βάσει της οποίας το νέο πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΟΝΝΕ», που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου, θα καταβάλλει σε ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει συνάψει Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με το ΥΝΑ, δεδουλευμένες αποδοχές που αποδεδειγμένα δεν έχουν καταβληθεί και εφόσον αυτές δεν μπορούν να καταβληθούν κατ’ ευθείαν από την εταιρεία. 

Αγνωστο παραμένει όμως πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα αυτή υπηρεσία και από πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ναυτικοί.
---------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών-Χρ. Παπασταθοπούλου
---------------------------------------------------------------------------------