Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μικρά μυστικά για να σώσετε τις βιταμίνες

Οι βιταμίνες αποτελούν απαραίτητα συστατικά των τροφίμων που καθημερινά καταναλώνουμε. Ωστόσο, πολλές από αυτές εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία και καταστρέφονται πολύ εύκολα.
Μπορεί λοιπόν να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ωστόσο αν δεν τα καταναλώνουμε σωστά δεν παίρνουμε όλες τις βιταμίνες που θα μπορούσαμε.


Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε μερικούς εύκολους τρόπους , που θα σας βοηθήσουν να αποκομίσετε το μέγιστο βιταμινικό όφελος από τα φρούτα και τα λαχανικά που καθημερινά καταναλώνετε.

- Διατηρείτε τη φλούδα τους
Η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών αποτελεί τη βασικότερη γραμμή άμυνας των εσωτερικών τους βιταμινών απέναντι στο φώς και τον αέρα. Αφαιρώντας την, αφενός μένουν περισσότερα εκτεθειμένα στους εν λόγω επιβαρυντικούς παράγοντες, αφετέρου πετάτε ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχονται στη φλούδα.

- Προτιμάτε προϊόντα εποχής
Η επεξεργασία αλλά και η χρήση συνθετικών στα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής μπορεί να μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.

- Όταν τα κόβετε ή τα στύβετε φάτε τα αμέσως.
Όταν θα στίψετε ένα χυμό ή κόψετε ένα φρούτο ή λαχανικό αυτομάτως το κάνετε πιο εκτεθειμένο στο φως και των αέρα. Για το λόγο αυτό καταναλώστε το αμέσως

- Προτιμείστε τα όσο πιο ωμά γίνετε
Το μαγείρεμα καταστρέφει ένα σημαντικό ποσοστό υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α. Για το λόγο αυτό προτιμάτε τα λαχανικά ωμά ή όσο πιο τραγανά γίνεται. Προτιμάτε το ψήσιμο στον ατμό, όπου δεν αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτείται παρουσία νερού. Πολλές από αυτές διαλύονται στο νερό και παρασύρονται εκτός τροφίμου.
-------------------------------
Πηγή:  neadiatrofis.gr
-------------------------------