Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η καθιστική ζωή είναι η τέταρτη αιτία θανάτων παγκοσμίως

Με το πέρασμα των δεκαετιών γινόμαστε όλο και πιο αδρανείς, αποκλείοντας όλο και περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα από την  καθημερινότητά μας, όπως ανέφερε στην ομιλία του στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής ο καθηγητής Steven Blair του Τμήματος Επιστήμης της Άσκησης & Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ.
Σε σχέση με το παρελθόν, οι γυναίκες και οι άνδρες δαπανούν στην εργασία τους αντίστοιχα 120 και 140 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, οι γυναίκες 'ξοδεύουν' 1.800 λιγότερες θερμίδες την εβδομάδα στις δουλειές του νοικοκυριού σε σχέση με αυτές που έκαιγαν πριν από 45 χρόνια. 
 
Προκειμένου να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να καθόμαστε λιγότερο και να ασκούμαστε τακτικά περισσότερο.
 
Επιπλέον, πέρα από το σημαντικότατο ρόλο της στη 'μάχη' κατά της παχυσαρκίας, η σωματική δραστηριότητα σώζει ζωές.
 
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 'επιδημία' του καθιστικού τρόπου ζωής είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας και αυτήν της παχυσαρκίας, που κατατάσσεται στην 5η θέση.
 
Συγκεκριμένα, η σωματική αδράνεια προκαλεί 5,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, περισσότερους και από τα 2,8 εκατομμύρια που αποδίδονται στην παχυσαρκία.
---------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Χάρης Κόγιας
---------------------------------------------