Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία

Τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, βάζει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει τη διαδικασία των βεβαιώσεων για τις συντάξιμες αποδοχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Για πρώτη φορά από εφέτος, οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, δεν θα στηθούν στις ουρές για να πάρουν τις βεβαιώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους από τους ασφαλιστικούς φορείς. 

Στο εξής, το σύνολο των αποδοχών θα συμπεριλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη ηλεκτρονική φορολογική δήλωση που υποβάλλεται μέσω του συστήματος Taxis. 

Οι συνταξιούχοι θα μπορούν, επίσης, να επιβεβαιώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από ηλεκτρονικές βεβαιώσεις στους δικτυακούς τόπους των ταμείων και της ΗΔΙΚΑ. (www.idika.gr).

«'Αλμα προόδου» χαρακτήρισε το νέο σύστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί το «πέρασμα της λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας «σε μια άλλη εποχή». 

Αντιμετωπίζεται φοροδιαφυγή ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων, ενώ παράλληλα, από την κατάργηση της σχετικής γραφειοκρατίας, προκύπτει εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε βούληση, σχεδιασμός και πάνω απ' όλα η οργανωτική αναβάθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, η οποία απέδωσε καρπούς» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
---------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------