Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σχόλια για το δημοσίευμα "Ο Κουκούλής επανεκλέγεται"

Φίλε μου Ιππόλυτε,

Διάβασα, με όση προσοχή μπορούσα να διαθέσω, το γράμμα σου προς τους Τσιριγώτες.
Όμως πρέπει να επισημάνω ότι διέπραξες μέγιστο ατόπημα μεταφέροντάς μας τις σκέψεις σου, με αυτόν τον τρόπο, την συγκεκριμένη στιγμή.
Οι λόγοι είναι απλοί.


Δεν επιτρέπεται να προκαταβάλλεις καταστάσεις και να δημιουργείς εντυπώσεις (αρνητικές κατά την άποψή μου) στον κόσμο του Τσιρίγου. Μπορεί να είχες τις καλύτερες των προθέσεων. Μπορεί να θέλησες να «ταρακουνήσεις» τους ψηφοφόρους, ώστε να φροντίσεις να βρεθούν προ των ευθυνών τους, μπροστά στην κάλπη. Όμως δεν έχεις δικαίωμα να προϋποθέτεις το αποτέλεσμα της κάλπης. Πρώτα απ’ όλα γιατί η κάλπη κρύβει πάντα εκπλήξεις και δεύτερον γιατί αποθαρρύνεις αυτούς που έχουν σκοπό να «πολεμήσουν» το κατεστημένο ή να ανατρέψουν το αναπόφευκτο (κατ’ εσέ). Δηλαδή, με λίγα λόγια, μπορεί το γράμμα σου να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είχες στο μυαλό σου.

Επίσης, είναι λάθος να κάνεις κριτική έναν μήνα πριν από τις εκλογές για ενέργειες ή κινήσεις που δεν έγιναν. Αν ήθελες αυτό μπορούσες να το κάνεις τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Η κριτική τώρα είναι λάθος και δεν μπορώ να φανταστώ που αποσκοπεί.

Πρέπει να παραδεχθώ ότι είσαι ένας ενεργός πολίτης, με λόγο και απόψεις τουλάχιστον δομημένες. Δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανένας για ολιγωρία. Και αυτό που χρειάζεται ο τόπος αυτός (αλλά και κάθε τόπος στον πλανήτη μας) είναι συμμετοχή. Συμμετοχή όμως όχι σε εσωστρεφείς ομάδες, όπως η ομάδα Σπιθέα. Ομολογώ ότι γνωρίζω λίγο για την συγκεκριμένη ομάδα και τις δράσεις που έκανε. Από αυτό και μόνο όμως, μπορώ να κρίνω ότι η ομάδα δεν «κοινωνικοποιήθηκε» και παρέμεινε εσωστρεφής.

Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να είναι πολιτικό ον. Απαιτείται να συμμετέχει σε διαδικασίες και δημοσίους διαλόγους συνεχώς και όχι απλώς να ενεργεί ως πολίτης/δημότης μία μέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Απαιτείται να μην παραχωρεί το αναφαίρετο δικαίωμα της γνώμης και της πρωτοβουλίας, σε δημάρχους, συμβούλους ή μυστικοπαθείς ομάδες. Η νοοτροπία που μας έχουν καλλιεργήσει, παγκοσμίως, είναι να μεταβιβάζουμε τα δικαιώματα μας σε αυτόκλητους σωτήρες. Να περιμένουμε μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια να επιβραβεύσουμε, να διαμαρτυρηθούμε ή να τιμωρήσουμε τους «άρχοντες».

Ο κόσμος λοιπόν χρειάζεται ομάδες που θα προτρέψουν τον κόσμο προς την συμμετοχή, στον δημόσιο διάλογο αλλά και στην διαμαρτυρία και την αντίδραση, όπου αυτό χρειαστεί. Ομάδες που θα ενημερώνουν και θα ενημερώνονται με αμεσότητα. Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία έκανε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς περιορίστηκε σε δημοσιοποιήσεις και κοινοποιήσεις χρησιμοποιώντας κατά κόρον τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Να μην συζητήσουμε καλύτερα για την επικοινωνία και λειτουργία των υπολοίπων παρατάξεων και ιδιαιτέρως για την κυβερνούσα παράταξη. Όχι μόνο δεν επικοινώνησε με τον λαό του Τσιρίγου ώστε να γνωρίσει τα προβλήματά του, αλλά αντιθέτως φρόντισε, ερήμην του κόσμου αυτού, να πάρει θέση και να πράξει όπως εξυπηρετούσε την ίδια ή κάποιους μεγαλο-παράγοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «μυστική» συνάντηση με τους πλοιοκτήτες του Πορφυρούσσα, που ευτυχώς εξελίχθηκε σε συνέλευση, μετά από διαρροή της είδησης.

Ας αφήσουμε λοιπόν τον κόσμο να αποφασίσει, χωρίς να τον τρομοκρατούμε.
Ας κάνουμε τον απολογισμό των λαθών μας, μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
---------------------------------
Καλοβυρνάς Γιώργος
Πολίτης - ανένταχτος