Κυριακή 20 Απριλίου 2014

"Αυτούς που δεν πρέπει να ξεχνάμε - Υπάρχει και για αυτούς Ανάσταση"

Ένα από τα κριτήρια μέριμνας μιας κοινωνίας θεωρείται ο βαθμός μέριμνας προς τα ηλικιωμένα μέλη της.

Με βάση το κριτήριο αυτό, το Γηροκομείο Κυθήρων φροντίζει ώστε οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που διαμένουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον να χαίρονται μια υψηλή ποιότητα ζωής με την καλύτερη δυνατή φροντίδα δοσμένη με αγάπη και τρυφερότητα από το έμπιστο προσωπικό της το οποίο παρέχει ιατρική παρακολούθηση, βοήθεια στο λουτρό, το ντύσιμο και την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δωμάτιο τους, τα οποία τους παρέχουν αυτονομία και άνεση.






Ο φακός μου απαθανάτισε τους περίπου 40 ηλικιωμένους τρόφιμους,πάντα με την αμέριστη φροντίδα των εργαζόμενων,το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης στον χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας,όπου έβαψαν και στόλισαν τα κόκκινα αυγά κατά το καθιερωμένο έθιμο.

Η περιέργειά μου δεν μπόρεσε να μην ακολουθήσει τους πεντακάθαρους διαδρόμους και τελικά να οδηγηθεί στα δωμάτια των ηλικιωμένων που λόγω μεγαλύτερης ηλικίας και προβλημάτων υγείας, εκείνη την ώρα ξεκουράζονταν στα υπνοδωμάτιά τους.

Εκεί αντίκρυσα ναι μεν πρόσωπα γερασμένα,κουρασμένα,με φανερά αποτυπωμένο το πέρασμα του χρόνου πάνω τους,αλλά με μια παιδική φλόγα να καίει ακόμη στα μάτια τους,να με υποδέχονται όλο χαρά και χαμόγελο!









Παρατήρησα ότι οι περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες είχαν στα πόδια τους από μιά κούκλα να τους συντροφεύει."Γίνονται πάλι παιδιά",σκέφθηκα.



Την Μεγάλη Παρασκευή τους επισκέφθηκα πάλι.Τούτη τη φορά με την αφορμή της επίσκεψης της Συντροφιάς των Κυθηρίων Κυριών από την Αθήνα οι οποίες σεμνότατα με απέτρεψαν από το να τις φωτογραφίσω.

Σεβόμενη την επιθυμία τους προσπάθησα να τις φωτογραφίσω φευγαλέα καθώς οι γλυκύτατες αυτές κυρίες μοίρασαν δώρα και τσουρέκια στους τρόφιμους του Γηροκομείου και τους κράτησαν συντροφιά τις άγιες αυτές στιγμές.










Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω θερμά τις κοπέλες του Γηροκομείου και ειδικά την κ.Μαίρη Γιαννιώτη αλλά και την κ. Άννα Τομόρι που με υποδέχθηκαν τις δύο αυτές ημέρες,καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου που ενέκρινε την επίσκεψή μου.

Σκοπός της επίσκεψής μου αυτής ήταν το να ευαισθητοποιηθούν όσοι περισσότεροι συντοπίτες μας μπορούν ώστε να προσφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του.

Ήδη επισκέπτονται και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Γηροκομείο αρκετές κυρίες, παράδειγμα προς μίμηση.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και την πολύτιμη προσφορά,στήριξη και οικονομική ενίσχυση προς το Γηροκομείο Κυθήρων,της κ.Μιρέλλας Παπαοικονόμου, σεναριογράφου και λάτρη του Τσιρίγου εδώ και πολλά έτη.









Καλή Ανάσταση και να μην ξεχνάμε την τρίτη ηλικία!

Αυτοί που μας μεγάλωσαν χρειάζονται τώρα την δική μας στοργή και αγάπη........

Ας τους θυμόμαστε και ας τους δίνουμε όποτε μπορούμε την μεγάλη χαρά να τους επισκεπτόμαστε και να τους φροντίζουμε...

Απόψε ο Χρίστός μας αναστήθηκε αφού θυσιάστηκε για την αγάπη Του προς τους ανθρώπους. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα Του και ας δώσουμε και εμείς την αγάπη μας σε όλιυς αυτούς που την χρειάζονται και την Αξίζουν..........


--------------------------------------------------
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες Τίνα Ταμβάκη
--------------------------------------------------