Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Φυτά των Κυθήρων

Οφρύς της Σητείας - Ophrys sitiaca H.F Paulus, C.Alibertis & A. Alibertis, 1988 - (Omegaifera group)

Κύθηρα,  Δεκέμβριος 2013



Θεωρείται ένα από τα σπάνια είδη ψευδοφρύων, που συναντάται μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο. Το όνομα της είναι αναφορά στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη, όπου πρωτοεντοπίστηκε το 1988.

Κύθηρα,  Δεκέμβριος 2013

Γενικά πιστεύεται ότι έχει υβριδογενή προέλευση πιθανόν από συνδυασμό μεταξύ των Ophrys Omegaifera και κάποιου είδους της ομάδας Fusca. Το γεγονός αυτό εξηγεί την μεγάλη ποικιλομορφία στην μορφή του άνθους και τη συνεπακόλουθη δυσκολία στην ταυτοποίηση.

Στην Κρήτη, που θεωρείται η ιδιαίτερη πατρίδα του, το είδος είναι αρκετά εξαπλωμένο, ενώ σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, όπου εμφανίζονται σημαντικοί πληθυσμοί, η μελέτη συνεχίζεται.

Κύθηρα,  Δεκέμβριος 2013

Το ασφαλέστερο στοιχείο για την ταυτοποίηση θεωρείται η πρώιμη άνθηση Ιανουάριο – Μάρτιο. Βασιζόμενη σε αυτό, θεωρώ ότι το είδος που παρουσιάζω σήμερα είναι είναι οφρύς της Σητείας αφού την βρήκα ανθισμένη στα νότια του νησιού των Κυθήρων στα τέλη Δεκεμβρίου.


Κύθηρα, Ιανουάριος  2014

Επειδή διαπιστώνω ότι αρκετοί Ευρωπαίοι και Έλληνες φυσιοδίφες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις άγριες ορχιδέες του νησιού επαναλαμβάνω ότι με μεγάλη ευχαρίστηση θα υποδείξω τις ακριβείς τοποθεσίες που γνωρίζω, σε όποιον ενδιαφέρεται. 
--------------------------------------
Πηγή: floracytherea.blogspot.gr
--------------------------------------