Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ο ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ν. ΚΑΣΑΠΗΣ.

Ο Ν.Κασάπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κωνσταντινούπολη. Εν συνεχεία πήγε στη Γερμανία όπου σπούδασε γιατρός και ειδικεύτηκε Χειρουργός. Στη Γερμανία γνώρισε και παντρεύτηκε τη Νοσηλεύτρια Φραντζέσκα.

Η Φραντζέσκα ήταν μια λεπτή, ψιλή, φινετσάτη, πολιτισμένη Γερμανίδα, την οποία ο γιατρός εκπαίδευσε κατάλληλα σε αναισθησιολόγο και την είχε πάντα δίπλα του συνεργάτιδα και βοηθό.

Με τη συνεργασία και βοήθεια της Φρατζέσκας ο Ν. Κασάπης στο υποτυπώδες Νοσοκομείο Κυθήρων χειρούργησε για χρόνια και έσωσε εκατοντάδες, μάλλον χιλιάδες αρρώστους, οι οποίοι χωρίς το ζεύγος Κασάπη ήταν καταδικασμένοι σε βέβαιο θάνατο.



Ο Ν. Κασάπης ασχολιόταν και με τον πολιτισμό, στα πλαίσια αυτά μάζεψε μια ομάδα νέους τότε (συμμετείχα και εγώ) μας δίδαξε την υποκριτική τέχνη και ανεβάσαμε ένα αριθμό θεατρικών έργων όπως: Τον «Μπάρμπα Λινάρδο», το «Ενοικιάζεται», το «Μία κλίνη διά τρεις» και άλλα. Όταν ο Ν. Κασάπης μας παρέδωσε τη σκυτάλη θεατρικά, μου έκανε την τιμή να μου παραδώσει όλο το θεατρικό του αρχείο, βιβλία και χειρόγραφα.

Στο τέλος ο Ν. Κασάπης σε πολύ μεγάλη ηλικία σταμάτησε το σωτήριο έργο του και καταπιάστηκε με τον εθελοντισμό. Στα πλαίσια αυτά ο Κασάπης έχτισε αυτά τα τρία περίπτερα που είναι κατά μήκος του δρόμου προς Καψάλι.

Το πρώτο αυτό ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο το ονόμασε Καλλιθέα, το δεύτερο περίπου 200 μ. πιο κάτω, το ονόμασε Τερψιθέα και το τρίτο το οποίο έχτισε στη μνήμη της γυναίκας του, του έδωσε το όνομά της: «Φραντζέσκα».

Ο Ν. Κασάπης δεν περιορίστηκε μόνο στο χτίσιμο των περιπτέρων αλλά και τα διακόσμησε με ωραία φυτά και δέντρα, παγκάκια κλπ. Όπως αντιλαμβάνεσθε το «Φραντζέσκα» είναι μνημείο.

Το έδαφος στο οποίο χτίστηκε το «Φραντζέσκα» προσφέρθηκε για αυτό το σκοπό στον Ν. Κασάπη από την Οικογένεια Καλούτση.

Δυστυχώς εδώ και κάποια χρόνια οι τότε κρατούντες, το νοίκιασαν αντί πινακίου φακής πράγμα που συνεχίζεται, επέτρεψαν και μετονομάστηκε σε «Κούκο» και έκτοτε λειτουργεί ως επαγγελματικός χώρος.

Θεωρώ και προτείνω τουλάχιστον, σε ένδειξη οφειλόμενης ευγνωμοσύνης στο ζεύγος Κασάπη να μπει μια Πινακίδα η οποία να αναφέρει εν συντομία το ιστορικό, αλλά και το όνομά του: «Φραντζέσκα».
------------------------------
Μανόλης Δαπόντε
------------------------------