Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΤΡΑΕΤΗ «ΚΥΚΛΟ» ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ - Ερχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών

Ερχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών

Αυξήσεις μισθών από 0,5% έως 2% και την καταβολή... πριμ (ανάλογα με τις πωλήσεις ή τα κέρδη) άρχισαν να συμφωνούν, με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν για το 2015 οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα «κλείνοντας» -έστω και συμβολικά- τον «κύκλο» των μεγάλων μειώσεων (έως και 40%) οι οποίες έγιναν την τελευταία τριετία «υπό την πίεση» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, της εσωτερικής υποτίμησης, του περιορισμού του κύκλου των εργασιών και της... ύφεσης στην ελληνική οικονομία. 

Τα παραπάνω ποσοστά αυξήσεων των μισθών καθώς και την αναβίωση των «πριμ» προς τους εργαζομένους (με την καταβολή είτε πρόσθετης αμοιβής είτε ενός «έξτρα» μισθού) προβλέπουν οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου.
 
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Με βάση τις νέες συμβάσεις και σε αντιδιαστολή με τις συνεχιζόμενες περικοπές αποδοχών οι οποίες γίνονται, κυρίως σε επιχειρησιακό και ατομικό επίπεδο, με μειώσεις έως τα επίπεδα των... νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, καταργήσεις επιδομάτων που δεν είναι γενικώς υποχρεωτικά και παράλληλη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας (για την αποφυγή της καταβολής πρόσθετης-υπερωριακής αμοιβής) αυξήσεις προβλέπουν:

Ερχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών

• Τέσσερις από τις συνολικά έξι κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2014 έως σήμερα. Πρόκειται για τις (τοπικές) κλαδικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Ηράκλειο (αύξηση 2% από την 1η Απριλίου του 2015), στα Χανιά (0,5% από την 1/1/2015 + 1% από την 1/1/2016), στο Λασίθι (αύξηση 1% από την 1/1/2015), στη Ρόδο (αύξηση 0,4% από την 1/1/2015 και 1% από την 1/1/2016). 

Οι αυξήσεις συνομολογήθηκαν σε συνέχεια της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων (από 31/12/2013) που πρώτη προέβλεψε αύξηση βασικών μισθών κατά 1% από την 1/1/2015 και των μικρότερων μισθολογικών αυξήσεων οι οποίες έγιναν φέτος (0,5% από 1/1/2014 για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στα Χανιά και 0,4% στη Ρόδο) «σηματοδοτώντας» τις καλές προοπτικές του κλάδου του τουρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές (στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν συμφωνηθεί είτε «πάγωμα», είτε μειώσεις για τη φετινή χρονιά).

• Αύξηση 1% στους μισθούς ή, εναλλακτικά, πριμ στους εργαζομένους την 1/1/2015, με βάση τα αποτελέσματα του '14, προβλέπουν επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί (και δεν αφορούν μόνο ξενοδοχεία). 

Ενδεικτικά, στο Athens Plaza σε περίπτωση μεικτού κερδοφόρου αποτελέσματος, θα μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ εξίσου σε όλο το προσωπικό, ενώ αν υπάρξει επιπλέον καθαρό κέρδος θα μοιρασθεί το 10%, στο Athens Ledra θα δοθεί αύξηση 1% το 2015, ενώ η «Καβάλα oil Α.Ε.» σε αντιστάθμισμα της μείωσης κατά 6,1% των μισθών θα δώσει ένα μεικτό μισθό, εφόσον τα έσοδα από την πώληση αργού πετρελαίου και θείου ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια. 

Τα πριμ παραγωγικότητας που είχαν καθιερώσει ενισχύουν, τέλος, και άλλες επιχειρήσεις (όπως οι «L' Oreal Hellas» με ποσοστά επί των πωλήσεων, η Ελληνική Ζυθοποιία, ορίζοντας ως βάση υπολογισμού του κινήτρου τα 652 ευρώ για τους εργαζομένους στην Αθήνα και τα 697 ευρώ για τους εργαζομένους στο Μοσχοχώρι Λαμίας, η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας με την πρόβλεψη, από την 1η Απριλίου του 2015, νέου επιδόματος αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων κ.ά.).

• Αύξηση 1,5% αναδρομικά από 1/3/2014 συμφωνήθηκε στην «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» (Softex).
 
Alpha Bank: Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για τις «έξτρα» αμοιβές
Ενιαία επιχειρησιακή σύμβαση που θα καθορίζει από «μηδενική βάση» τις έξτρα αμοιβές (επιπλέον των βασικών μισθών και επιδομάτων της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ) καθώς και τον οργανισμό προσωπικού τόσο για τους προερχόμενους από την Εμπορική όσο και για τους εργαζομένους στην Alpha Bank αποφάσισε να διαπραγματευτεί η διοίκηση της τράπεζας. 

Με επιστολή της κατήγγειλε, ένα μήνα πριν από τη λήξη της και συνέχεια της λήξης ισχύος αντίστοιχης σύμβασης των προερχομένων από την Emporiki Βank, την επιχειρησιακή σύμβαση που είχε υπογράψει με τον Σύλλογο των εργαζομένων στην Αlpha Bank. 

Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 23 Απριλίου, ενώ τη νέα σύμβαση θα την υπογράψει ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Alpha Bank Τ. Γκιάτης ως επικεφαλής του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου στην τράπεζα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΥΞΗΣΗ 1%
Εμμεση αύξηση θα έχουν από την 1η Ιουλίου «αυτόματα» (χωρίς κλαδικές ή επιχειρησιακές συμφωνίες) όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καταβάλλουν, οι περισσότεροι χωρίς αντίκρισμα, την εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ). Μετά την κατάργηση της εισφοράς 1% που νομοθέτησε το υπουργείο Εργασίας, σε μισθό 1.500 ευρώ, η διαφορά - αύξηση θα είναι 15 ευρώ τον μήνα.
----------------------------------------
Πηγή: Ημερησία - Γιώργος Γάτος
----------------------------------------