Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.... γιατί ποτέ δεν διδαχθήκαμε από αυτήν.

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη στην Παναγία την Παντάνασσα. Βεβαίως είναι πολλοί οι λόγοι που μια αυτοκρατορία ή ένα έθνος καταρρέει και χάνεται. Είναι η εποχή των σταυροφοριών και οι Φράγκοι έχουν μπεί στην Πελοπόννησο, κατακτώντας ή και αγοράζοντας εδάφη.

Το 1397 ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Παλαιολόγος κάνει σχέδια για τους όρους πώλησης στους Φράγκους της Κορίνθου και του Μυστρά. Το 1400 ολοκληρώνεται η πώληση του Μυστρά στούς Φράγκους και γίνεται ειρηνικά η εγκατάσταση Ιωαννιτών ιπποτών στα Βάτικα. Η πώληση εδαφών στους Φράγκους μαρτυρείται και απο το χρονικό του Γαλαξειδίου που αναφέρει την πώληση των Σαλώνων, Γαλαξειδίου κ.λ.π στους Φραγκοπαπάδες.



Ωστόσο ο ντόπιος πληθυσμός της Λακωνικής αντέδρασε στην κατοχή των Φράγκων και επαναστάτησε. Στην κατάσταση αυτή ο Θεόδωρος Παλαιολόγος αναγκάζεται να κάνει συμφωνίες με τις δύο πλευρές για την σταδιακή απομάκρυνση των Ιωαννιτών. Το 1404 ο Μανουήλ Παλαιολόγος υπογράφει τη συνθήκη απομάκρυνσης των Ιωαννιτών από την Πελοπόννησο, καταβάλλοντας αποζημιώσεις τις οποίες παρέλαβε ο εκπρόσωπος των Ιωαννιτών, το πλοίο του οποίου είχε αγκυροβολήσει κοντά στον Βασιλοπόταμο.

50 χρόνια αργότερα η παραπαίουσα αυτοκρατορία καταρρέει και κυριεύεται απο τους Οθωμανούς.

Η ιστορία είχε διδάξει.

Όταν μια αυτοκρατορία, μία χώρα αρχίζει να ξεπουλά εδάφη της, οδηγείται πλέον στην κατάρρευση και τον αφανισμό της.

600 χρόνια αργότερα πρόθυμοι πολιτικοί ξεπουλάνε δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια γη, δρόμους, λιμάνια, ορυκτό πλούτο, νερά, παραλίες.

Δεν διδάχτηκαν απο την ιστορία πως με τις πράξεις τους αυτές, ξεπουλώντας τη χώρα την οδηγούν τελικά στον αφανισμό. Αλλά και εμείς ως πολίτες πως στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την εθνική προδοσία; Οι πρόγονοι μας της Λακωνικής 600 χρόνια πρίν όρθωσαν ανάστημα και επαναστάτησαν στις αγοραπωλησίες των Παλαιολόγων, διώχνοντας τους Φράγκους.

Σήμερα ξεπουλιέται το Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο, η Πλύτρα, η Γλυκόβρυση, η Μάνη. Και εμείς υπνωτισμένοι στην αυτιστική μας ραστώνη;
-----------------------------------------------------------
Πηγή: lakonia-gr.blogspot.gr-Γιάννης Ψαρράκης
-----------------------------------------------------------