Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η "χρωστούμενη" απάντηση της «Κυθέρεια» προς τον συντάκτη της επιστολής του «Τριφυλλείου» κατά της εφημερίδας

Ισως δεν θα έπρεπε να απαντήσω στην αήθη ανακοίνωση του «Τριφυλλείου Ιδρύματος» (28/11/13) που βάλλει με δόλο, δηκτική διάθεση και υπαινιγμούς κατά της «Κυθέρεια» και του εκδότη της, αλλά έστω και καθυστερημένα, κρίθηκε επιβεβλημένη η παρακάτω απάντηση, προς αποκατάσταση της συκοφαντίας και της ειρωνείας, καθώς υπήρξε και νέα πρόσφατη προφορική πρόκληση. Για τους λόγους αυτούς και η ανάλογη παρακάτω απάντηση.

Έγραψα, λοιπόν, σχετικά με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (περίμενα με ενδιαφέρον και αυτήν της 25ης... για να μετρήσω παρουσίες) ό,τι σχεδόν γράφω κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στο νησί. Και συγνώμη δηλαδή, που το άφησα "συνοπτικό και ολιγόλογο" δίχως να το εμπλουτίσω με τα ονοματεπώνυμα των "επωνύμων" παρευρισκόμενων -οι οποίοι λόγω της βράβευσης παρευρέθηκαν σε παρέλαση- αλλά είναι που δίνω μεγαλύτερη έμφαση στο "ξεχωριστό" απ' όπου κι αν προέρχεται!

Επιπλέον, αν και δεν κατέχω… μαντικές ικανότητες, είχα προβλέψει ότι η μεταφορά των θέσεων αυτών, σε ορισμένους δεν θα αρέσει! Δεν είχα βέβαια φανταστεί, ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος θα αποφασίσει -δίχως μάλιστα προηγουμένως να επικοινωνήσει με την εφημερίδα, να εκδώσει (με ομόφωνη απόφαση, φαντάζομαι) ανακοίνωση.
Σημ.: Ό,τι δεν υπογράφεται σε μια ανακοίνωση τέτοιου τύπου, ασφαλώς και αντιπροσωπεύει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αντιστοίχως, ό,τι δεν υπογράφεται στα έντυπα, βαραίνει τον εκδότη του, ενώ τη νομική ευθύνη επιβαρύνεται η διεύθυνση της εφημερίδας.

Τα ανυπόγραφα λοιπόν, έστω και για τους τύπους, τα ξεκαθαρίσαμε, πιστεύω. Τώρα, ότι στο Ιδρυμα τυγχάνει να είναι μέλος ο εκδότης άλλου τοπικού εντύπου, μπορεί να επηρεάσει τους ανυποψίαστους ή και να θεωρηθεί τυχαίο!

Επί του προκειμένου τώρα, το "εκτενές δημοσίευμα" της «Κυθέρεια», έδωσε και μόνο την είδηση που κανείς μάλλον δεν θα περίμενε και που κανένα άλλο μέσω ενημέρωσης δεν δημοσιοποίησε, πιθανόν για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την ηγεσία της Θεμιστοκλέους.

Η εφημερίδα δεν έπραξε τίποτα περισσότερο, παρά να δημοσιοποιήσει τη διαφορετική άποψη ορισμένων εκ των παρευρισκόμενων πολιτών, όπως εκείνοι αντιλήφθηκαν την συνέχιση της εκδήλωσης, με τις βραβεύσεις για τους επιτυχόντες νέους ακαδημαϊκούς πολίτες. Άλλο όμως αν σε ορισμένους αυτό δεν άρεσε... και ηθελημένα είδαν μόνο το δεντράκι κι όχι το δάσος!

Κατανοώ απόλυτα ότι η θέση αυτή είναι αντίθετη με εκείνη των επικριτών μου, αλλά επ' ουδενί, οι απόψεις που δεν υιοθετούνται από τα αξιότιμα και καταξιωμένα μέλη του «Τριφυλλείου», είναι «παράλογες ή συμπλεγματικές». Για το λόγο αυτό, με επιείκεια και σεβασμό, επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς της εν λόγο επιστολής για να αποδοθούν εκεί που θα τους αρμόζει.

Μπορεί δε, η απονομή διακρίσεων και βραβείων να είναι μια εφεύρεση με παγκόσμια παράδοση, όπως επικαλείστε, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν δίνονται βραβεία και έπαινοι για ατομικές διακρίσεις σε Εθνικές επετείους. Ακόμη και στην Ελλάδα που πολλοί φορείς τιμούν αριστούχους μαθητές... δεν το πράττουν στις παρελάσεις! Τοπικό παράδειγμα που νομίζω πως με δικαιώνει απόλυτα, είναι η λιτή τελετή της Αδελφότητας Πειραιά και πρόσφατα των Αντικυθηρίων.
Άλλωστε, απ' ότι γνωρίζω, κανείς από τους άλλους "εμπλεκόμενους" (Γυμνάσιο, Λύκειο, Μητρόπολη, Δήμος) αν και είναι συμμετέχοντες των ευθυνών, δεν προέβησαν σε "συμβούλιο" και σύνταξη -ειρωνικής- ανακοίνωσης κατά δημοσιεύματος .
Μήπως γιατί η «Κυθέρεια» δεν είναι από εκείνους που "χαϊδεύουν τ' αυτιά";

Η εφημερίδα βέβαια, δεν είναι ακριβώς αντίθετη στη βράβευση αριστούχων μαθητών, αλλά τέτοιου είδους τελετές (εκδηλώσεις για άλλους), συγνώμη, αλλά και κατά την ταπεινή μου άποψη, στις επετειακές ημέρες δόξας και τιμής προς τους Ήρωες της πατρίδας, πιστεύω πως δεν αρμόζει! Μάλιστα, αν προεκτείνω λίγο το θέμα, μην φανταστείτε ότι όλοι ζουν και αναπνέουν για τιμές, βραβεύσεις και δόξες. (βλ. «Πράξη ζωής» του συγγραφέα, Ντίνου Χριστιανόπουλου: «Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ...».

Όσο για την καταξίωση και την εμβέλεια που γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση, ουδέν το μεμπτό από την πλευρά της εφημερίδας... εκτός του «μικρού» νησιού μας. Γιατί «μικρό» αλήθεια; Ποιοι να ευθύνονται και ποιοι επιδίωξαν να παραμένει «μικρό»; Μήπως ο καθένας μας έχει τη συμμετοχή του; Το δικαίωμά σας όμως, να πιστεύετε ότι ασκείτε αρεστή και αλάθητη διοίκηση δεν θα το θίξω εγώ προσωπικά, ούτε η εφημερίδα.

Όσο για την προσφορά του κάθε ιδρύματος, συλλόγου κ.λπ. πιστεύω πως αυτό σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση! Θα μπορούσε ασφαλώς να είναι μεγαλύτερη ή και μικρότερη, αλλά και πάλι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφανθούμε το μέγεθός τους. Οι πολίτες, οι Κυθήριοι πολίτες, ιδιαίτερα οι πλέον σεβάσμιοι σήμερα, θα τα γνωρίζουν περισσότερο και ασφαλώς καλύτερα από εμένα...

Τέλος, σε ότι αφορά την παροχή στέγης στους απόφοιτους του Λυκείου... δεν μπορώ να φανταστώ πως σας έλειψαν τα εύσημα της «Κυθέρεια»! Πορευτείτε, λοιπόν, σύμφωνα με τις επιλογές σας. Μόνο που φοβάμαι πως αρκετές φορές δεν θα συναντήσουν τη "δικαίωση", ούτε κοινωνικά ούτε και δεοντολογικά. Εμείς πάντως, με όλο το σεβασμό, επιτρέψτε μας, αλλά θα συνεχίσουμε να «κοπτόμαστε» για ό,τι κρίνουμε άξιο και αρεστό.

Αν και μάλλον, άλλοι θα έπρεπε να κόπτονται για να τροποποιήσουν το καταστατικό του Ιδρύματός... σας (το «σας», είναι φαντάζομαι γιατί το φέρατε από το σπίτι σας;) καθώς πιθανόν, σε πολύ λίγα χρόνια, δεν θα βρίσκετε ούτε επιτυχόντες, ούτε και υποψήφιους που ο ένας γονιός τους να έχει γεννηθεί στα Κύθηρα!

Και τέλος, από τα γραφόμενα της «Κυθέρεια» που δεν άρεσαν σε ορισμένους, να σας πληροφορήσουμε πως άρεσαν σε αρκετούς! Σε περισσότερους από όσους κι εμείς φανταζόμαστε και οι οποίοι μάλιστα εκδηλώθηκαν μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσής σας στο διαδίκτυο. Αλλά είπαμε: Άμα επιμένεις να βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος... δικαίωμά σου!

Υ.Γ.: Και εννοείτε πως δεν είμαι διατετειμένος να ανοίξω αλληλογραφία. Αλλωστε δεν είμαι ακόμη συνταξιούχος!


Με τιμή και αμέριστο σεβασμό
Για την «Κυθέρεια»
Ο διαχειριστής της
Στέλιος Μαρσέλος