Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Περί ψηφοφοριών στο διαδίκτυο

Καθώς πλησιάζουμε προς την ημέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων και καθώς οδεύουμε προς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, κάνουν, ολοένα και περισσότερο, την εμφάνισή τους διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, ακόμη και από τα πιο αξιόπιστα μέσα.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές, όπως εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου, δεν αποτελούν με τη μορφή που είναι δομημένες επιστημονικά εργαλεία και τα αποτελέσματά τους μπορούν εύκολα να αλλάξουν από χρήστες που προσβλέπουν στην παραπλάνηση του εκλογικού σώματος.

Πιο συγκεκριμένα οι στοιχειώδεις αρχές διεξαγωγής δημοσκοπήσεων, ορίζουν ότι θα πρέπει το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό για να γίνει προβολή στον πληθυσμό καθώς και ότι θα πρέπει να αναφέρεται το περιθώριο λάθους.

Στον διαδικτυακό κόσμο, οι απαιτήσεις είναι ακόμα περισσότερες αφού υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να «μαγειρέψουν» τα αποτελέσματα. Οποιονδήποτε απόφοιτο τμήματος Στατιστικής και να ρωτήσετε θα σας πει ότι για να διεξαχθεί μια δημοσκόπηση θα πρέπει να υπάρχει τυχαία αλλά αντιπροσωπευτική επιλογή, ικανού δείγματος του πληθυσμού.

Αυτές είναι μερικές στοιχειώδεις αρχές της διεξαγωγής μιας δημοσκόπησης, offline. Όταν μεταφερόμαστε στο Ίντερνετ, μιλάμε για online poll και εκεί η αξιοπιστία παραμένει ζητούμενο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες μέχρι και αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο οι online δημοσκοπήσεις «μαγειρεύονται».

«Όταν βλέπουμε υποψήφιους εκλογών να αναδεικνύονται στα ψηφιακά poll θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολύ ωραία σκριπτάκια που μπορούν να αυτοματοποιήσουν την απόδοση ψήφων σε προεπιλεγμένο υποψήφιο και να δημιουργήσουν τις επιθυμητές εντυπώσεις.

Πρόκειται για τις περίφημες επεκτάσεις του browser που μπορούν να καταγράψουν τις κινήσεις που θα κάνετε μια φορά στον browser και να τις επαναλάβουν όσες φορές ορίσετε κατά τον ίδιο τρόπο (με ένα record και ένα ατέρμονο loop στο play).

Η δυνατότητα να ξεγελαστούν τα σχετικά απλά online poll σε websites είναι γνωστή χρόνια και στο YouTube θα βρείτε πλήθος βίντεο που επιδεικνύουν την παραπάνω τακτική.

Ας ελπίσουμε ως σελίδα ότι κάποιοι δεν χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους στα γκάλοπ που έχουμε αναρτήσει για ένα "πρόσκαιρο αποτέλεσμα" που όμως απλά θα παραπλανήσει μόνο επιφανειακά τους αναγνώστες αλλά όμως θα εκπλαγούν δυσάρεστα όταν θα ανοίξει η κάλπη.

Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο αγώνα και μιά ευγενή άμιλλα μεταξύ των υποψηφίων. Εάν νομίζουν κάποιοι ότι πρέπει σώνει και καλά να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους τότε δική τους η ευθύνη και δικό τους το πρόβλημα όταν θα έλθει η στιγμή της αλήθειας.

Αυτά τα τονίζουμε για να εξηγήσουμε ότι εμείς σαν σελίδα δεν έχουμε την δυνατότητα ελέγχου της ψηφοφορίας ούτε και την δυνατότητα να ανακαλύψουμε από που προέρχεται.
-----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης