Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μελόχοντρος - Ένα ξεχασμένο αλλά πολύ εύκολο γλυκό

Ένα ξεχασμένο αλλά πολύ εύκολο γλυκό, παραδοσιακό των Κυθήρων, είναι και ο μελόχοντρος.

Η πρωτότυπη εκδοχή έχει ως εξής: Παλαιότερα,  κατά την εξαγωγή του μελιού από τις κερήθρες περίσσευαν τα «ξελεμπίδια», κομμάτια κεριού δηλαδή που είχαν όμως μέλι. 

Αυτά τα κομμάτια λοιπόν τα έβαζαν σε νερό και τα ξέπλεναν. 
Στο νερό αυτό έβραζαν «χόντρο» δηλαδή χοντροαλεσμένο στάρι. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία μελόχοντρος.

Η Τίνα Ταμβάκη μοιράζεται μαζί μας  την σύγχρονη εκδοχή του:

ΜΕΛΟΧΟΝΤΡΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
3 κουτ.σούπας ψιλό σιμιγδάλι
Κανέλα σε σκόνη
Σουσάμι 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Ζεσταίνουμε λίγο το νερό σε μια κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε το μέλι. 
Ανακατεύουμε καλά  το μίγμα μας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στην συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα μας σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε αργά το μίγμα με το διαλυμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. 
Το βράζουμε μέχρι να δέσει σαν κρέμα χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε ζεστό σε μπολ και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.

Γλύκα και καλό όπως λέμε στο Τσιρίγο!!
--------------------------
Τίνα Ταμβάκη.
--------------------------