Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τώρα στα κρύα πως θα ...ζεσταθούμε Μανωλιό μου !!!

Ο χειμώνας έφθασε και για πολλά νοικοκυριά το κόστος της θέρμανσης είναι ένας μεγάλος «πονοκέφαλος».
Διαβάστε πώς θα ζεσταθείτε φέτος τον χειμώνα οικονομικά και με ποιούς τρόπους μπορείτε να «σπάσετε» το συνολικό κόστος σε μηνιαίες και άτοκες δόσεις.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Από τις αρχές του 2014, η ΕΠΑ Αττικής αναμένεται να ενεργοποιήσει έναν καινούργιο τρόπο τιμολόγησης των πελατών της. Είναι προαιρετικός και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 
1. Να διεκπεραιώνουν την πληρωμή των δόσεων μέσω μηνιαίας πάγιας τραπεζικής εντολής

 
2. Να έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο πλήρους λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου και

 
3. Να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ανοικτούς διακανονισμούς.

 
Όσοι θέλουν να εγγραφούν, πρέπει να καταθέσουν τη σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τι θα κερδίσουν; Αντί να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε και η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη, μπορούν να «σπάνε» την ετήσια χρέωση σε δόσεις ώστε η επιβάρυνση να μοιράζεται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πως γίνεται αυτό στην πράξη;  


Η ΕΠΑ Αττικής εκτιμά την ετήσια χρέωση κατανάλωσης του πελάτη με βάση το ιστορικό κατανάλωσής του και τη τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου. Η ετήσια εκτιμούμενη χρέωση επιμερίζεται σε 12 ισόποσες δόσεις, οι οποίες πληρώνονται μέσω μηνιαίας πάγιας τραπεζικής εντολής. Με τη λήξη της 12μηνης περιόδου ή κατά την έξοδο του πελάτη από το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται απολογιστικά εκκαθάριση λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική αξία κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 12μήνου έναντι της συνολικής αξίας των δόσεων που έχουν καταβληθεί. Η διαφορά που θα προκύπτει θα χρεώνεται ή θα πιστώνεται με σχετικό εκκαθαριστικό λογαριασμό.
 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, κάνουν άτοκες δόσεις για όσους αγοράσουν πετρέλαιο με πιστωτική κάρτα. Ήδη, τη σχετική υπηρεσία προβάλουν τόσο η ΕΚΟ όσο και η AVIN. Hπρώτη, διαθέτει το πετρέλαιο σε έως και έξι άτοκες δόσεις ενώ η δεύτερη, συνδέει τον αριθμό των δόσεων με το μέγεθος της παραγγελίας. 


Για την αγορά ενός τόνου, (1200 λίτρα) γίνονται πέντε δόσεις. Για να κερδίσετε ακόμη περισσότερο χρόνο, θα προσέξετε και την ημερομηνία αγοράς. Θα δείτε πότε εκδίδεται ο λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας. Αν για παράδειγμα εκδίδεται στις 20 Νοεμβρίου, εσείς θα κάνετε την αγορά του πετρελαίου στις 21 Νοεμβρίου. Έτσι, η πρώτη δόση θα καταβληθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου καθώς θα εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό. Και πότε θα εξοφλήσετε; Τον Ιούνιο του 2014.
 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αν επιλέξετε να ζεσταθείτε καταναλώνοντας ρεύμα, είναι βέβαιο ότι θα παραλάβετε έναν φουσκωμένο εκκαθαριστικό λογαριασμό (σ.σ η εκκαθάριση στη ΔΕΗ γίνεται ανά τέσσερις μήνες οπότε είναι πολύ πιθανό, σε έναν λογαριασμό να περάσει η κατανάλωση όλου του χειμώνα). 


Αν δεν μπορέσετε να τον πληρώσετε εφάπαξ, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ και να ζητήσετε δόσεις. Για άτομα που κατατάσσονται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες (νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι, υπερήλικες κλπ) η ΔΕΗ έχει …αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες και προσφέρει ή μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής του λογαριασμού κατά 40 ημέρες ή ακόμη και δυνατότητα πληρωμής σε άτοκες δόσεις. 

Ακόμη και στους καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια, παρέχεται η δυνατότητα δόσεων με τη διαφορά ότι μπορεί να επιβαρυνθείτε με προσαυξήσεις.
------------------------------
Πηγή: zougla.gr
-----------------------------------