Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο καφές δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης, ιδιαιτέρως της πρώτης, για μία γυναίκα, είναι κατά τεκμήριο μια περίοδος με πολλές διατροφικές υπερβολές. 
Έτσι, για πολλούς, μια έγκυος πρέπει να τρώει για δύο ή πρέπει να τρώει κάθε μέρα κρέας και άλλα πολλά μυθεύματα περί διατροφής. 
Σε αυτά εντάσσεται και μια σχετική παραφιλολογία, που καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για μία έγκυο.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Και αυτό πρέπει να τονιστεί καθώς ο καφές είναι μια απόλαυση, που χωρίς λόγο μια έγκυος στερείται. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.

Το όριο της καφεΐνης που πρέπει να προσλαμβάνει μία έγκυος ημερησίως διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg (κάποιοι υποστηρίζουν και 300), όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα που δείχνει πόση καφεΐνη περιέχεται στον καφέ αλλά και σε τρόφιμα και ροφήματα καθημερινής κατανάλωσης.

Τρόφιμο ή ρόφημα
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
1 φλιτζανάκι ελληνικός
40 mg
1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ
75 mg
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου
85 mg
1 εσπρέσο
40 mg
1 κούπα με 1 φακελάκι μαύρο τσάι
Από 24 – 31 mg
1 ice tea
25 mg
1 αναψυκτικό τύπου cola
40 mg
1 φλιτζάνι κακάο
6 mg
1 σοκολάτα γάλακτος (1 μέτριο κομμάτι)
6 mg
1 σοκολάτα μαύρη (1 μέτριο κομμάτι)
20mg

Όπως προκύπτει ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είναι απαγορευτικά για μια έγκυο ή και παραπάνω αν μιλάμε για μικρές ποσότητες, όπως σε έναν ελληνικό. Εδώ φυσικά θα πρέπει να προσμετρούνται πάντα και οι εναλλακτικές πηγές καφεΐνης στην καθημερινή της διατροφή, όπως φαίνονται στον πίνακα
 
---------------------------  
Πηγή:  neadiatrofis .gr
---------------------------