Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα με θέμα ''Μελισσοκομία-Προωθούμενη Επαγγελματική Δραστηριότητα με Εξαγωγικό Ορίζοντα''


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 η ημερίδα με θέμα «Μελισσοκομία – Προωθούμενη Επαγγελματική Δραστηριότητα με Εξαγωγικό Ορίζοντα» που διοργάνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Το Αμφιθέατρο στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων-Αρτέμιδας κατακλύστηκε κυρίως από νέους και εν ενεργεία μελισσοκόμους, από νέα παιδιά που τους έχει κερδίσει η μελισσοκομία και ήθελαν να μάθουν πώς μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους και να προωθήσουν καλύτερα το προϊόν τους αλλά και από ανέργους που αναζητούν διέξοδο από την κρίση και τους ενδιαφέρει η μελισσοκομική δραστηριότητα ακόμα και ως βασική επαγγελματική απασχόληση.

Στην ημερίδα επίσης παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κα Λιλίκα Βασιλάκου, ο Δρ.Μάριος Τζιτζινάκης, (MSc Phd) Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, Ωκεανογράφος, Προϊστάμενος του Τμήματος Βοσκοτόπων και Τεχνητών Λειμώνων του ΥΠΑΑΤ, Συνεργάτης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα Κτηνοτροφίας-Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής Κος Δημοσθένης Μπαρούτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Κος Θανάσης Αυγερινός, η Γενική Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κα Αιμιλία Ρόδη, η Δ/ντρια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής ΑττικήςΚα Χρυσανθη Καπετανοπούλου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Κα Σοφία Μαστρογιάννη, ο Δήμαρχος Σπάτων Κος Χρήστος Μάρκου, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων Κος Αθανάσιος Μαργέτης, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων Κος Χρήστος Μάρκου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Δημήτριος, ο Κος Παναγιώτης Σοφιανόπουλος από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Κα Κακιου Ανθή Γεωπόνος στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Κος Βασίλης Ντούρας, καθώς και οι εισηγητές της Ημερίδας, ο Κος Ανδρέας Θρασυβούλου, Καθηγητής ΑΠΘ , η Κα Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη, Γεωπόνος Επόπτρια Μελισσοκομίας Κέντρου Μελισσοκομίας ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Κος Ανδρέας Μπέκας, Τεχν. Γεωπονίας ΔΑΟΚ Π.Ε. Αν. Αττικής, η Κα Ειρήνη Τσάλου, Κτηνίατρος ΔΑΟΚ Π.Ε. Αν. Αττικής, η Κα Σοφία Γούναρη, Dr Γεωπόνος Ερευνήτρια, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, ο Κος Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος. Δ/ντής Πληροφόρησης & Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, η Κα Αγγελική Χατζοπούλου, Κτηνίατρος Π.Ε. ΔΑΟΚ Π.Ε. Αν. Αττικής, ο Κος Σπύρος Σκαρέας, Γεωπόνος MSc Τμήμα Αγορών Πρώτης Ύλης, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ, ΑΕΒΒΕ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ο Κος Γρηγόρης Σιάνος, Μελισσοκόμος και ο Κος Ισίδωρος Τσιμνής, Μελισσοκόμος- Τυποποιητής Μελιού, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του κοινού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας, είπε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.
Ευχαριστώ το Δήμαρχο Σπάτων κ. Μάρκου για τη φιλοξενία και τη συμβολή του.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους ομιλητές που σίγουρα θα έχουν να μας πουν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις καθώς και τη Δ/ντρια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, που μαζί με τα στελέχη της υπηρεσίας, ασχολήθηκαν εντατικά για αυτή την σημερινή προσπάθεια.

Στη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που διανύουμε, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. 

Η μελισσοκομία είναι κλάδος μεγάλης σημασίας για την οικονομία μας και όπως θα φανεί και από τις εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο σε αριθμό κυψελών με την εισαγωγή νέων μελισσοκόμων στον κλάδο, όσο και στις πωλήσεις στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. 

Η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν χώρα με παράδοση χιλιάδων ετών.

Η Ελλάδα έχει ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξη των μελισσών, καθώς και τεράστια ποικιλία φυτών ανθοφορίας (μόνο στην Αττική υπάρχουν 352 είδη ανθοφόρων φυτών). 

Το 90% των μελιών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά είναι μονοανθοφορίας ενώ το ελληνικό μέλι είναι 100% πολυανθοφορικό.

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αριθμό κυψελών, με πρώτη την Ισπανία. Είναι όμως πρώτη σε πυκνότητα κυψελών αναλογικά με την έκτασή της και έκτη στην παραγωγή μελιού. 

Η απασχόληση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλο πλούτο σε αυτούς που την υπηρετούν. Εξασφαλίζει όμως ένα ικανοποιητικό εισόδημα όταν η άσκησή της γίνεται ορθολογικά.
Στο «καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» το μέλι έχει συμπεριληφθεί ως προωθούμενο προϊόν. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με πληθυσμό είκοσι μία χιλιάδες κυψέλες περίπου, μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στέκεται αρωγός των μελισσοκόμων της περιοχής προσπαθώντας με ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις να προσφέρει γνώσεις για βελτίωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και αύξηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας. Μάλιστα έχει θέσει ως στόχο, την οργάνωση των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών, που θα αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό παράγοντα στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά, κυρίως μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, αλλά και της πιστοποίησης και τυποποίησης του μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων. 

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αυξήθηκαν οι εξαγωγές αν και ακόμη είναι μικρές σχετικά οι εξαγόμενες ποσότητες. Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μεγάλων εταιρειών και οργανωμένων συνεταιρισμών, που θα διαθέτουν τις απαιτούμενες ποσότητες για να προχωρήσουν σε εξαγωγές. Επίσης δεν υπάρχουν προγράμματα προώθησης στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ξένοι καταναλωτές το ελληνικό μέλι. 

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας για την ανάκαμψη της Οικονομίας, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφευχθούν νέοι πειραματισμοί και η Ελληνική Πολιτεία να εμπιστευθεί τις αιρετές Περιφέρειες για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας στην πράξη την επιδιωκόμενη αποκέντρωση αλλά και την αποφασιστικότητά της να κινηθεί με διαφορετικό βηματισμό, την περίοδο 2014-2020.

Αυτός είναι και ο λόγος της διοργάνωσης αυτής της ενημερωτικής ημερίδας και η ορθότητα της πρωτοβουλίας μας φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας. 

Σας ευχαριστώ.» 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν εκτενώς από τους διακεκριμένους εισηγητές θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση του όγκου παραγωγής και εξαγωγών του ελληνικού μελιού, η ιστορία του ελληνικού μελιού και οι ευεργετικές του ιδιότητες, οι διαφορετικές ποιότητες και κατηγορίες ανάλογα με το γεωγραφικό τόπο προέλευσης, οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι, προβλήματα που εντοπίζονται στις εξαγωγές παρά την καλύτερη ποιότητα και τιμή του δικού μας εγχώριου προϊόντος συγκριτικά με αυτού των ξένων χωρών, θέματα σχετικά με το marketing και την τυποποίηση του ελληνικού μελιού, των υποπροϊόντων και των παραγώγων που προέρχονται από αυτό όπως ο βασιλικός πολτός και η γύρη.

Επίσης, ακούστηκαν ρεαλιστικές αναλύσεις για το πόσο ψηλά μπορούμε να στοχεύσουμε σαν χώρα με το ελληνικό μέλι στις ξένες αγορές.

Από το κοινό τέθηκαν ζητήματα ως προς το ισχύον νομικό καθεστώς, ερωτήσεις όσον αφορά θέματα γραφειοκρατίας γύρω από τη μελισσοκομική δραστηριότητα ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην δημιουργία και προστασία μελισσοκομικών πάρκων.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής www.patt.gov.gr .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω τηλέφωνα:
  • Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, τηλ 213 2005366, 213 2005175
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Μελισσοκομίας, Βερανζέρου 46, Τ.Κ. 10176 τηλ. 210 5271630 & 210 2125704, ιστοσελίδα: www.minagric.gr και www.melinet.gr


Αρχείο Μέγεθος Αρχείου Ημερομηνία Ανάρτησης
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Gkouliaditi.pdf)''Άξονες στρατηγικής για την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας'', Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη 1437 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Gounari.pdf)''Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου'',ΓΟΥΝΑΡΗ 6092 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Tzitzinakis.pdf)''Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ'' Μάριος Τζιτζινάκης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 312 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Skareas.pdf)''Από την ερασιτεχνική στην επαγγελματική μελισσοκομία: Μύθοι και πραγματικότητες!'' Σπύρος Σκαρέας 7301 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Thrasyvoulou.pdf)''Ποιότητα & Ταυτότητα των προϊόντων κυψέλη'', Α. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο www.beelab. 4440 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Tsalou.pdf)''Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιτήρησης των Απωλειών στις Αποικίες των Μελισσών'', Ειρήνη Τσάλου, Κτηνίατρος 5173 Kb         04/11/2013
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (KtiniatrikiNomothesiaEksagoges.pdf)''Αδειοδότηση Εγκατάστασης Τυποποίησης Μελιού- Εξαγωγές Μελισσοκομικών Προϊόντων'', Αγγελική Χατζοπούλου, Κτηνίατρος 1491 Kb         04/11/2013
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Τηλέφωνο: 213 2005122, 213 2005123
Fax: 213 2005105
e-mail: ant.anatolikis@patt.gov.gr